От х:

Днес в x:

До началото на май земеделците с отчет пред НАП

До 2 -ри май земеделските производители трябва да декларират доходите си пред Данъчните за изминалата година. От НАП напомниха, че те не само трябва да подадат годишна декларация, но така също да начислят и платят данък за получените доходи през миналата година.

Дължимият налог е в размер на 10%. Законът обаче позволява

на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60% и това става след попълване на приложение 3.

С 40% могат да намалят данъчната си основа стопаните, които са производители на преработени продукти и декоративна растителност и доходите им идват от тази дейност.

Земеделците, които работят като еднолични търговци също ще декларират доходи до 2-ри май. За тях обаче не важи възможността за намаляване на данъчната основа с нормативно признати разходи. Данъчната им ставка е 15% , начислени върху разликата от получените приходи през изминалата година и доказаните разходи.

Регистрираните земеделски стопани, които са получили субсидии през изминалата година, също ги обявяват пред НАП и плащат дължимия данък. Те трябва да отразят в годишната си данъчна декларация полученото финансиране, като ги впишат в съответното приложение към общата част на декларацията в зависимост от реда за облагане на доходите, уточняват от офиса на НАП в Хасково.

От там напомнят още, че земеделските стопани, могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв., ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка до 2 май. 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    гражданин
    3 0
    19:18, 12 мар 2017
    нали земеделците не плащат данък, и касови апарати нямат?
    • Гр
      гражднин
      4 0
      11:19, 13 мар 2017
      Кой каза че не плащат? Плащат дори и на субсидиите които получават като помощ. Това е все едно ромите да плащат данък върху получените помощи!!!
Последни новини