От х:

Днес в x:

Завод за електроника в Шанхай заменя всички работници с роботи

Завод по производство на електроника в Шанхай възнамерява през следващите две години да автоматизира 90% от дейността и след това изцяло да премине към роботизиран труд. Засега служителите обучават роботите, подават има материали и следят тяхната работа. Но малко по-късно и техните задачи ще бъдат автоматизирани.

Заводът се нарича Cambridge Industries Group и в момента две трети от неговата дейност е роботизирана, а през следващите една-две години роботизацията ще достигне 90%. CIG произвежда рутери, модеми и устройства за смарт домове с различни брандове. За един ден този завод произвежда 49 062 устройства.

Към днешен ден роботите и хората работят по строго определен график. Работи се на две смени по 10 часа с 1 час прекъсване между смените. Всички дейности, изискващи непрекъснато повтарящи се действия и висока точност, се изпълняват от роботизирани системи. Специален шарнирен манипулатор слага процесорите, друг робот създава печатните платки на дъната, трети ги нагрява и подготвя за монтаж. Пробиването на отверстията, метализирането и монтирането на детайлите също става от роботи. Дори тестовете на готовите електронни устройства се извършват от роботи.

В този завод работят едва 700 души с годишна заплата $7000. Но те само зареждат консумативи в принтерите и следят работата на роботизираните поточни линии.

Собствениците на CIG не скриват, че скоро изцяло ще автоматизират всичките си заводи. От 2009 година разходите за заплати в Шанхай са нараснали със 150%, а минималната работна заплата е нараснала със 110%. Получава се, че производството на различни стоки чрез човешки труд в Китай вече не е рентабилно. Но Китай възнамерява да запази постигнатото превъзходство, като стане най-големия производител на промишлена роботехника в света.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Последни новини