От х:

Днес в x:

Apple тайно разработва роботизирани домашни прислужници

Компанията иска да минимизира щетите от изгубените позиции в AI и проваления си проект за автономен автомобил

Apple е в ранните етапи на разработването на домашни роботи. Целта на проекта е компанията да оглави надпреварата за "следващото голямо нещо", след като прекрати проекта си за автономен автомобил и изостана с разработката на изкуствен интелект, пишат Bloomberg и Business Insider.

От началото на 2024 г. Apple беше засегната от намаляващи продажби на iPhone в Китай, глоба от близо 2 милиарда долара от ЕС и антитръстов иск в САЩ.

Критикувана, че изостава от компании като OpenAI, Microsoft и Google, които пуснаха чатботове, Apple изгуби милиарди долари в безперспективната и спряна разработка на самоуправляващ се автомобил. Залогът върху домашните роботи може да бъде опит за възвръщане на позициите.

Съобщава се, че компанията е започнала да проучва роботиката през 2019 г. По това време Дъг Фийлд, сега изпълнителен директор на електромобилното подразделение на Ford, ръководи проекта за "тихи дронове на закрито".

След като Фийлд напусна компанията през 2021 г., усилията на Apple в областта на роботиката не са били прекратени.

Една идея, която Apple проучва, е робот, който може да върши домакинска работа като миене на чинии и да се използва за видео разговори. Концепцията обаче била отложена поради инженерни пречки, според Bloomberg.

Все още не е ясно дали роботите на Apple ще стигнат до потребителите. Но компанията изглежда е положила някаква основа. Поне един инженер, който е бил в хардуерния екип на автомобилния проект, е преместен в отдела за домашни роботи, според Bloomberg.

Източници също така казват, че SafetyOS, операционната система, която би дала на автомобила възможности за самоуправление, може технически да бъде преназначена за роботи.

Различни компании, сред които и Tesla, разработват роботи, които могат да помагат на хората в ежедневните им задачи. Досега обаче няма създаден готов за пазара прототип.

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини