От х:

Днес в x:

Всеки десети в региона с очно заболяване, 3800 са с глаукома

    115 на 1000 души население или над 10 на сто от хората в областта страдат от очно заболяване. В цифри диагностицираните са 27400. С една от най-тежките очни болести – глаукомата, са 3800.

    Данните бяха изнесени на пресконференция днес в общината от д-р Станимира Тананова от РЗЦ. На брифинга присъстваха още д-р Георги Дачев от Офталмологичния център в Хасково и Юлия Андреева от “Право на зрение”. Националната кампания обхвана и областния град, над 200 хасковлии са присъствали на информационните кампании, които са насочени преди всичко към хората над 55-годишна възраст.

    “Това е възрастта, в която най-често се откриват двете най-разпространени очни заболявания – катаракта и глаукома. При прегледите в Хасково 15-20 процента от прегледаните се оказаха с едно от тези заболявания, като преобладават случаите с катаракта”, обясни д-р Дачев. Средните показатели за страната са подобни.

    Хората над 55 години представляват 36 процента от цялото население на областта.

    Заболяванията на очите са в първата десетка на най-разпространените болести в региона. Те са социално значими заболявания, ако не бъдат открити навреме и лекувани, водят до слепота.

    “Единственият начин на лечение на катарактата е операцията”, заяви д-р Дачев. Той каза още, че не е против народната медицина, но в случаите на очно заболяване тя не помага. “Нито мед, чесън или пък някаква лековита вода, препоръчана от комшийката, могат да спасят зрението при тези заболявания”, допълни д-р Дачев.

    По думите му катарактата се лекува във всички случаи, докато късно откритата глаукома е нелечима и води до пълна слепота.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET
    Последни новини