От х:

Днес в x:

Безплатен скрининг за катаракта и глаукома ще се проведе в Смолян

Националната кампания „Право на зрение“ отново гостува в Смолян, с любезното съдействие на Община Смолян и МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“

На 19 октомври 2016 г., сряда, от 19 ч. в сесийна зала на Общински съвет – Смолян, ще се проведе информационна беседа за катаракта и глаукома. Това са двете очни заболявания, основна причина за слепота сред възрастното население. Беседата ще изнесат - д-р Галя Драгнева – началник на Очно отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ и инициатор на гостуването на кампанията в града и д-р Петър Янев, офталмолог в Очно отделение.

Всеки посетител на беседата, който е над 55 години, няма поставена диагноза или не е опериран от катаракта, ще получи талон за безплатен скрининг. Скринингът ще се извършва впоследствие в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, след задължително предварително записване на единния номер на кампанията – 070010126. Задължително условие за участниците в скрининга е да са присъствали на информационната беседа.

Подобна беседа и скрининг се провеждат в Смолян за втори път. Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. През ноември миналата година, отново с любезното съдействие на директора на МБАЛ Смолян и началника на Очно отделение д-р Галя Драгнева, беседата се проведе в заседателната зала на болницата. Повече от 100 души минаха през безплатния скрининг, като при половината от тях бяха новодиагностицирани двете заболявания – катаракта и глаукома. 

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини