От х:

Днес в x:

Трафикант на емигранти остава в ареста за 11 кг канабис

54-годишният турски гражданин Мехмет Чакър, хванат с 11.276 кг канабис на граничния пункт Капитан Андреево, ще остане за постоянно в ареста. Това реши днес съдия Стратимир Димитров от Хасковския окръжен съд.

Наркотикът е открит миналата нощ в черен сак в товарен автомобил Ивеко, шофиран от Мехмет Чакър. На рентгена на граничния пункт канабисът не е засечен, чантата е открита при щателната физическа проверка в кабината на тира, в който се возил и втория шофьор – 37-годишен мъж. След обиска титулярът-водач е бил задържан, а помощникът му ще бъде само свидетел. По предварителни данни пратката е на стойност около 44 000 лева.

При разглеждане на мярката му за неотклонение днес наблюдаващият прокурор Николай Гугушев изтъкна, че на 15 септември миналата година обвиняемият е получил присъда от Районен съд Свиленград за трафик на хора. За това престъпление Чакър е сключил споразумение с държавното обвинение в граничния град и е получил 3000 лева глоба и 2 г. условна присъда с 4 г. изпитателен срок. Настоящото престъпление е извършено в изпитателния срок, отбеляза хасковският магистрат Стратимир Димитров. Освен това той взе предвид факта, че обвиняемият има познания за нелегалното преминаване през границата и може да ги използва, за да се укрие и извърши друго престъпление.

Защитникът на Мехмет Чакър – адвокат Таня Коларова заяви, че клиентът й страда от рак на белите дробове, но няма на този етап няма доказателства, които да потвърдят диагнозата му. Предвид липсата на документи за болестта му съдия Димитров заяви, че това не може да се ползва като годно доказателство.

Пред разследващите Чакър направил самопризнания, че е взел наркотика от Холандия и трябвало да го извози до Турция. За услугата се спазарил да получи 2000 евро. Според сделката той взел половината от сумата, а остатъка трябвало да получи след изпълнението й.

В началото на заседанието, без да му е дадена думата, Мехмет Чакър се нахвърли на турски език срещу фоторепортери, които го снимаха. Това разгневи съдия Димитров, който разпореди на преводача да се намеси незабавно. „Преведете, че обвиняемият се намира в български съд. Надявам, се че повече няма да прави опити за нарушаване на реда“, остро заяви магистратът. Това успокои страстите в залата.

В дадената му възможност за последна дума обвиняемият заяви, че не е имал намерение да разпространява наркотика в България. С това той потвърди, че го е превозвал съзнателно.

Днешното решение може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини