От х:

Днес в x:

Роди се първото бебе от трансплантиран яйчник

Сузане Бутчер, 39-годишната жена, страдала от безплодие, роди момиченце в болницата "Портланд" в Лондон.

Раждането стана възможно, след като й бе извършена първата в света пълна трансплантация на яйчник, съобщиха в. "Дейли телеграф" и Би Би Си.

Момиченцето тежи 3,6 кг. Щастливите родители са го кръстили Мая. 39-годишната германка Сузане, която през последните години живее в Лондон, е била обявена за стерилна на 15-годишна възраст и навлязла в менопауза още като тийнейджърка.

В рамките на революционна медицинска процедура й е присаден яйчник от нейна еднояйчна близначка, след което стерилната дотогава жена е забременяла, уточни в. "Дейли мейл".

Това дава надежди на стотици хиляди жени, които отчаяно желаят да имат бебе. Сред тях са 100 000 британки, навлезли в ранна менопауза, както и жените, чиято плодовитост е засегната от лечение на рак.

Вече може да се мисли за замразяване на здрав яйчник, който да бъде използван по-късно в живота.

Трансплантацията бе извършена от д-р Шърман Силбър. От няколко години той се е специализирал в трансплантациите между еднояйчни близнаци, защото има много малък риск от отхвърляне на органи.

Присаждането на яйчник от нееднояйчни близначки трябва да бъде придружено от приемане на високи дози имунопотискащи лекарства, за да се гарантира, че няма да има отхвърляне, а това означава, че вероятността да се забременее е по-малка. Жените, които предварително са замразили собствените си яйчници, обаче няма да имат проблеми, свързани с евентуално отхвърляне.

Трансплантацията бе извършена от д-р Силбър в Центъра по безплодие в Сейнт Луис, САЩ, миналата година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини