От х:

Днес в x:

Кърлежите ни разболяват с 30 % повече, чака се бум на ентеровирусите

Изображение 1 от 2

    Между 20 и 30 % повече са заболелите през тази година у нас след ухапване от кърлеж. Това съобщи в Хасково главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Зачестилите случаи са заради многото валежи на пролет и началото на лятото и скока на температурите впоследствие. Той отчете, че тази година има ръст на лаймска болест и марсилска треска.  Д-р Кунчев обаче посочи, че заради ситуацията около разразилия се нодуларен дерматит и масовото пръскане против комари, препаратите влияят благоприятно и върху унищожаването на кърлежите. Въпреки това през следващата седмица от водената от него вслужба ще разпратят до общини напомняна за извършването на дезинсекция по места.

    д-р Ангел Кунчев е в Хасково за семинар, организиран съвместно от Министерството на здравеопазването и Българският съвет за бежанци и мигранти в рамките на едногодишен проект за сътрудничество, оценка планиране и осигуряването на достъп до здравни грижи в държавите от Европейския съюз при голям миграционен натиск.

    По-сериозните предизвикателства и заплахи за здравето на българите с навлизането на чужденци д-р Кунчев открои в четири еспекта. Той посочи обаче,че повечето от тях не представляват пряка заплаха за страната ни. Един от тях е набиращата все по-голяма скорост епидемия от жълта треска в Ангола. Второ огнище на болестта е открито и в Конго. Един от сериозните проблеми е, че няма ваксина срещу този вид треска, отбеляза експертът. Д-р Кунчев обаче посочи, че връзките на страната ни с тези две държави са много слаби и заради това опасността от пренос на заразата е по-скоро косвена.

    Друга от все още парещите сфери е зика. Д-р Кунчев подчерта, че до 30-ти юни тази година регистрираните случаи на заболели в Европа са вече 800, в страни като Испания, Франция и Португалия.

    Той допълни, че в 80 % от случаите на инфекция със зика болният няма да разбере, защото вирусът протича леко, почти безсимптомно, а другите 20 % минава като летен вирус. 

    Сериозната опасност обаче остава при заразяване на бременни жени, особено в началния етап на бременността. 

    Друга заплаха е взривът от ентеровирусът А71 в Каталуния, при която като последствия са много тежки енцефалити. Подобна епидемия се е случила в България през 1974 година и ситуацията е била доста тежка, посочи експертът. Вирусат е много агресивен и до края на юли от него са повалени 100 деца, 1/5 от които са в интензивен сектор. Няма свмъртни случаи.

    Д-р Кунчев посочи, че заради създалата се и в момента ситуация в Испания следващата седмица до всички детски и неврологични отделения у нас ще бъде разпратено писмо за описване на всеки случай на прием на болен, за да може да се проследява симптоматиката.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      На
      наблюдателен
      2 0
      18:14, 1 юли 2016
      Контролните органи нека засилят контрола върху рисковите фактори а не да се оправдават със сезон на отпуски и липса на финансови средства!
    Последни новини