От х:

Днес в x:

Две родопски села посрещнаха хиляда гости с 15 казана курбан

    Голям курбан с 15 казана фасул и месо приготвиха за празника „Предой“ двете смолянски села Букаците и Липец. Традиционният празник се провежда вече 11-та година и посрещна много гости, кметове и общински съветници.

    Всички опитаха от вкусните гозби – шест казана фасул и девет казана месо с ориз. За да приготвят трапезата за близо 1000 души, помощ са оказали жените от трите села Букаците, Чеплятен и Горово. Курбанът е приготвен от 300 кг телешко и шилешко месо от майстор готвач от Търън. Гостите за празника достигат до 1000 души, каза кметът на Смилян Чавдар Червенков, а трапезата се дава за здраве, берекет и плодородие през годината.

    Пенчо Пачалиев и Светла Макова са главните организатори на събитието. Те благодариха на община Смолян, която е една от дарителите им за днешния празник, в който са се включили и 49 частни лица. През целия ден селото посрещаше гости, дошли да опитат от вкусния курбан и да се разтъжат със своите близки.

    Председателят на Общинския съвет Славка Каменова и зам.-кметовете Венера Аръчкова и инж.Мариана Цекова поздравиха жителите на Букаците и Липец с традиционния им празник с пожелание да са живи и здрави, и да съхранят добрата традиция, която ги обединява.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини