От х:

Днес в x:

Хасковлии сред учредителите на НГС "Българска домашна ракия"

Речено, сторено. Само преди месец собствениците на малки обекти за дестилация от Хасковски регион се заканиха, че инициират учредяването на сдружение, което да брани интересите им.

Това вече е факт. Учредяването на Национално гражданско сдружение "Българска домашна ракия" стана в средата на държавата -в Пловдив. Близо 200 казанджии от цялата страна, включително и от Хасковска област, присъстваха на учредяването и са вече членове на браншовата формация.

Като един от 7-те съучредители, е вписана и Таня Бахчеванова, която е собственик на казани в Свиленградско.

Участниците в сдружението продължаваме да защитаваме правата си, но вече не по сами, а като едно цяло, посочи Бахчеванова.

Сдружението продължава да подкрепя внесения законопроект, в който са нанесени промени, които трябва да отменят приетите към края на миналата година, че ракия може да се вари само от юли до декември, а казаните над 500 л. трябва да бъдат регистрирани като данъчни складове. Според учредителите на гражданската организация новоприетият закон е противоконституционен и трябва да отпадне. Те настояват да остане старото положение - хиляда литра обем на казаните и целогодишно варене.

По време на учредителното събрание е изчетено и становището на омбудсман Мая Манолова, която защити казанджиите, като през декември миналата година обеща да сезира Конституционния съд заради новите промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Тогава тя се срещна с представителите на специализирани малки обекти за дестилиране, които потърсиха нейното съдействие за решаване на проблемите им.

От новото сдружение са готови на нови протести, ако гласът на бранша не бъде взет под внимание.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини