От х:

Днес в x:

Бившият кмет Георги Иванов подаде оставка като общински съветник

Бившият кмет на Хасково Георги Иванов е подал заявление, че не желае да бъде общински съветник, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Хасково. Решение на ОИК по заявлението му все още няма.

Тъй като има и други подобни заявления, ЦИК вчера е разглеждала казуса дали провомощията на общински съветник могат да се прекратят преди конституирането на Общинския съвет и полагането на клетва. По принцип освобождаването на съветник е описано в Закона за местното самоуправление и местната администрация, но се отнася за встъпил в правомощията си общински съветник. Законът мълчи по въпроса дали това може да стане преди да е положил клетва и на практика да е такъв. Решението на ЦИК по казуса все още не е излязло. От ОИК - Хасково ще изчакат решението на Централната избирателна комисия, преди да се произнесат по заявлението на Иванов.

Първото заседание на ОбС Хасково е насрочено за този петък, така че ако днес Георги Иванов не бъде освободен като общински съветник, това навярно ще стане в петък, след като положи клетва.

Оставката на бившия кмет е изненадваща на фона на изказването му след балотажа преди три дни, че ще остане в Общинския съвет, за да защитава правата на хилядите, които са гласували за него.

Групата на Коалиция “За Хасково” се запазва като брой, при излизането на първия в листата Георги Иванов от ОбС на негово място според подреждането по броя на преференции – 87, би трябвало да е е д-р Живко Атанасов. Това обаче трябва да бъде решено от ОИК.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини