От х:

Днес в x:

Бунтът в болниците започва на 15 март

Първите прояви на недоволство от пациенти в болницитезаради орязаните бюджети се очакват около 15 март. Това съобщили от асоциацията на университетските болници пред в. „24 часа". Дотогава вече ще има остра необходимост от листи на чакащите, а още няма нормативен документ как да се правят листите, обяснил д-р Дечо Дечев, директор на университетската болница „Св. Иван Рилски".

Отлагането на медицинските дейности чрез листи на чакащите става неизбежно заради орязаните бюджетина болниците. През 2015 г. те са до 95% от платеното през миналата година. Сумата се намалява още веднъж и чрез най-новото условие на касата: надлимитната дейност за декември, януари и февруари също ще се плаща от бюджета за 2015 г.

„Това означава, че около 23-о число на месеца болницата започва да разходва от бюджета си за следващия месец. Оттук следва, че по около седмица от всеки месец остава неразплатена за болниците", казва още д-р Дечев. Освен това февруари свършва, а болниците още не са получили месечния си лимит.

Идеята, че листите на чакащите ограничават достъпа, е фалшива. Правим реално остойностяване на социално значимите заболявания и така ще създадем реален достъп чрез базовия пакет", каза здравният министър д-р Петър Москов.

Друг източник на напрежение се очертава и при четящите устройства на лични карти, които болниците са длъжни да купят и въведат от 1 април. От тази дата всеки пациент трябва да бъде приеман и изписван само след чекиране на личната му карта. Оказва се обаче, че четците приемат не само оригиналните документи, но и ксерокопия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини