От х:

Днес в x:

На 126 не им пука за училище, на 118 за детски

Учениците куфеят при всеки повод за излизане от класните стаи. Някои излизат и без повод

На 126 деца в областта явно не им пука за училище, след като са сварили да направят по 5 неизвинени отсъствия само за месец ноември. По принцип толкова е лимита за цяла година след което се започват протяжни обяснения между родители, учители и директори за вкарване на децата в пътя, в случая в учебната стая. Обикновено резултатът от тези разговори е нулев, защото няма ефективен начин за наказване на кръшкачите, а до крайният - преместване от училище, не се пристъпва защото училищните бюджети губят пари.

Ако децата не ги вълнува училище, то явно техните родители не ги вълнуват детските, които по норматив се губят при 5 неизвинени от наследниците им. Макар че санкцията е по-осезаема, измъкването от нея също става много лесно. Просто в началото на всеки месец за социалните, които дават детските, неизвинените се нулират и броенето се почва от начало. Ако възпитаникът се вмести за 30 дни в 4 и 2/3 неизвинени, плащането на надбавките се възстановява.

Скаталите се от училище през ноември са рекорден брой за цялата 2014-та година. Мъничка изненада е разбивката по общини. Въпреки че в Хасково има два пъти повече население и 3 пъти повече ученици, скатавките му са по-малко от съседен Димитровград-27 срещу 29 семейства със съответните 28 и 31 деца. 1/3 от отсъстващите в областния град са деца в предучилищна възраст. 10 са санкционираните семейства в Харманли, цели 13 в Стамболово, като най-редовни на училище са в Минерални бани със само 6 наказани семейства.

Може семействата да бягат от ангажимента да вкарват децата си в училище, но не бягат от възможността да са професионални приемни родители. Цифрата към момента също е рекордна за 4 години професионална приемна грижа в областта. Цели 113 майки получават между 500 и 700 лева за отглеждане на изоставени деца, като голямото мнозинство от тях имат и собствени деца. Най-много профи майки има в Димитровград - 53, а пионерите в тази сфера от Хасково са на второ място с 41. За отбелязване е че приемната грижа се разпространява и в другите общини, където хората в предишните години не щяха и да чуят за отглеждане на сираци. Сега обаче професионални родители има и в Минерални Бани, Стамболово, Ивайловград и Свиленград.

Проблемът е, че засега в семействата са настанени само 74 деца, а останалите 39 приемни родители са в режим изчакване. За да се удовлетвори готовността им да гледат изоставени деца се обмисля докарване на такива от Кърджали. Първата опция, Стара Загора, отпадна след като местните деца повсеместно бяха настанени в доста по-добрите условия на новооткритите Центрове за настаняване от семеен тип. От тази година в тях се настаняват и редови деца, а не само както досега-с увреждания.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини