От х:

Днес в x:

Най-традиционният спорт в Хасково пак събра цялата страна

Успехът в бриджа е сладък, но е съпроводен с голямо чудене

Масово практикувания, но слабо разгласявания спортен бридж се оказа най-традиционния спорт в Хасково, поне що се отнася до организиране на състезания. Този уикенд се проведе 34-тото издание на открития национален турнир по бридж, който пак по традиция събра цялата страна. Емблематични за региона и града се считат други спортове, но техните традиции са прекъснали, отделно, че малцина от тях могат да се похвалят с 3 десетилетия и половина организирано съществуване.

Хасковския Оупън по традиция се провежда за празниците на града и събира някои от най-добрите български играчи в аристократичния спорт. Турнирът се проведе в три сесии, като имаше двойкова и отборна надпревара. В считаната за по-трудна двойкова надпревара се включиха 26 тандема. Йордан Вълканов успя да умие очите на местната бридж-общност като се оказа единствения хасковски ас озовал се сред 6-те класирани в призовата тройка. Вълканов дори закова първото място след като с Веселин Величков от Стара Загора изпревариха с фотофиниш следващите ги две двойки.

В отборния тур хасковския бридж получи своя реванш. Първо място взе Клуб по спортен бридж „Радков” с водач Теньо Тенев, а на втора позиция остана тим „Център” с Иван Радев, Гроздан Русинов и Георги Георгиев. Включиха се общо 11 отбора, с участници от варна, София, Пловдив, Бургас, Русе и прочие. И тази година организаторите се постараха с щедър награден фонд в общ размер 2000 лв, отделно купите и медалите за победителите. За отбелязване бе засиленото дамско присъствие, сред които имаше и запалени девойки в съвсем крехката за бридж възраст около 20-те. Ключови за прогрес в този спорт са опита и многото четене /направо учене/, за което си трябват години. Нежната сила обаче се представи повече от прилично и почти единодушно проби в първата половина на класирането.

Г.Христов

Въпреки че участваха над 70 души,в залата бе тихо като в катедрала
Съгласно традицията и правилата, по време на разиграване не се издава нито звук
Затова пък разборите са повече от шумни на почивките между кръговете
4-ма с 52 карти могат да откарат часове без да помислят за друго
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини