От х:

Днес в x:

Комплексът край Каснаково с храм на Афродита?

Откритата от археолозите миналото лято сграда край единствения у нас Нимфеум до с. Каснаково може да се окаже първият известен у нас храм на Афродита. При разкопките си миналата година екипът на д-р Веселка Кацарова от НАИМ при БАН предположи, че зданието е фамилен мавзолей на собствениците на имението край Каснаково тракиецът Тит Флавий и съпругата му Клавдия Монтана. Тогава тезата на учените стъпи върху един от най-интересните артефакти - мраморно мъжко стъпало, обуто в сандал, част от статуя.

Само седмица след разкопките тази година обаче три малки по размер предмета са на път да преобърнат цялата теза. Екипът обаче все още се въздържа да дава гръмки определения, защото търси още по-безспорни доказателства, че мавзолей всъщност е храм на Афродита. Това ще направи мястото още по-уникално, твърди Веселка Кацарова.

Находките, с която бе възнаграден екипът й това археологическо лято са три вотивни /предмети като дар, свързани с обет/ огледала с датировка II - III век. Те са миниатюрни, но предназначението им не е било за козметични цели, а да бъдат оставени като дарове, обясниха археолозите. Нещо като реплики на истинските.

Две от тях си имат отвор в задната част, дръжчиците им са счупени и за съжаление археолозите не са ги открили. Най-интересната находка от трите обаче е плътно вотивно огледало. То е с надпис на гръцки, който в превод означава “Аз съм красотата“, но може и да се таъкова като „Аз съм най-красивата. “Красотата е Афродита“, прави връзката Кацарова.

Тя отбелязва, че вотивните огледала са свързани с култа към Афродита. Кацарова обаче все още се въздържа да обяви това категорично, тъй като култът към Афродита в Тракия е бил много слабо разпространен.

Ако археологът и екипа й успеят да намерят безспорни и категорични доказателства в подкрепа на теза, това би означавало, че мястото е още по-уникално, отколкото се предполага сега.

Дали сградата е храм или мавзолей, подлежи на допълнителни проучвания и изследвания, казва Кацарова.

Според нея ако се предположи, че сградата е мавзолей, използван от семейната двойка Тит Флавий и Клавдия Монтана, вероятно Клавдия е била почитателка на култа към нимфите и Афродита. А намерените вотивни паметници могат да се свържат с нейните наследници, които са ги носили в мавзолея й като почит към нея. Според Кацарова вероятно мавзолеят е издигнат от Тит за съпругата му, но в него той е поставил и своя статуя. Така се обяснява мраморната находката от миналата година. Освен това съвсем наблизо, на около километър, има могила, която според Кацарова категорично е свързана с комплекса. Може да се предположи, че под тази могила се крие и мавзолея на стопанина на имението Тит.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    Хан Крум Страшни
    1 0
    17:03, 1 сеп 2014
    Тит Флавий и Клавдия Монтана никак не приличат на тракийски имена и тогава ли е имало чуждопоклонници по нашите земи...?
  • 2
    Da
    dakra
    1 0
    17:13, 1 сеп 2014
    Тит е римлянин от тракийски произход
Последни новини