От х:

Днес в x:

Борисов може и да подкрепи бюджета

Готов съм още веднъж да направя компромис за бюджета на Орешарски и да не ни обвинят, че политиците си правим игрички. Ще гласуваме бюджета, обяви Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ смени позицията си на консултациите при президента за актуализациите на държавния бюджет и на НЗОК, след като преди 2 дни се отметна от тях, за да не бъде обвинен в коалиция с ДПС.

"Ще гласуваме бюджета на Орешарски и Чобанов", каза той, цитиран от "Фокус".

Преди това обеща да изпрати колкото депутати трябват за бюджета на НЗОК.

Президентът Росен Плевнелиев призова партиите да се обърнат към опорните точки на народа и обясни, че ако не се подкрепи този бюджет, ситуацията в страната след три месеца ще бъде драматична.

"Да оставим партийните опорни точки и да се обърнем към истината за фактите в бюджета, икономиката и за финансите в държавата и да се обърнем към опорните точки на народа и за необходимите действия за това, което вече договорихме - за плавен преход към повече стабилност", каза държавният глава, цитиран от БТА.

Той прочете писма и декларации от пациентски и бизнес организации, от общини, които молят депутатите да влязат в пленарна зала и да гласуват актуализациите на бюджета на държавата и на НЗОК.

"Българските пациенти и общини не бива да бъдат обект на партийно боричкане", каза той.

Плевнелиев обясни, че синдикатите и работодателите са заявили пред него, че е необходима подкрепа за общините.
По думите му дължимите суми на общините са 305 млн. лева, на бизнеса са "в разумни граници по ДДС", но към строителите е натрупан 1 млрд.

"Ако не се реализира бюджетът, няма да има възможност служебното правителство да реагира на рискове в системата", обясни той.

Президентът каза още, че ЕК е предупредила БНБ, че следи много внимателно ситуацията с КТБ и дали се действа така, че да бъдат изплатени дължимите по закон суми на гражданите.

"Ако България не вземе мерки, означава не само проблем за финансовият сектор в тази банка, но и европейски проблем”, каза още държавният глава.

На консултациите няма представители на "Атака".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини