От х:

Днес в x:

Руското МО: До MH 17 летял украински военен СУ 25 (видео)

Сухой - СУ 25. Сн.: Wikidedia.org

Русия публикува данните от радарите си и спътникови снимки от района в деня на катастрофата на полет MH17.

В момента на гибелта на Боинг 777 на малайзийските авиолиний в същата точка се е намирал украински военен самолет Су 25. разстоянието между двата самолета е било на повече от 3-4 километрав. Това е било съобщено на специален брифинг в Министерството на отбраната на Русия от началника на Главно оперативно управление на ВС на РФ генерал-лейтенант Андрей Картаполов.

Висшият руски военен отбелязва, че  характеристиките на Су 25 позволяват той за кратко да достигне височина 10 хил. метра. В щатното му въоръжение влизат ракетите въздух-въздух  Р-60, които могат да прихващат и поразяват цели на разстояние до 12 км, а гарантирано  — до 5 км, казва той, цитиран от руски медии.

Началникът на Главния щаб на руските ВВС генерал-лейтенант Игор Макушев от своя страна напомня, че украинските власти по-рано отрекоха в района на трагедията да са летели украински самолети по това време

Министерството на отбраната на Русия предостави данните от спътниковия и радиолокационния контрол в района на трагедията от 7 юли 2014 год. В района са били поне 3 украйнски дивизиона ЗРК "Бук". Средствата за обективен контрол са зафиксирали на 17 юли повишена активност на РЛС 9С18 "Купол" ЗРК "Бук": работили са девет станции. На 15 и 16 юли са работели съответно 7 и 8 радара 9С18, а от 18 юли - по 2-3 станции от този типа.

Министерството на отбраната на Русия се е обърнало с молба към САЩ да бъдат предоставени американските данни от спътниковото разузнаване. Андрей Картаполов казва, че в момента на трагедията с малайзийския лайнер над района е бил разузнавателен спътник на САЩ, предназначен за откриване и проследяване на изстрелвания на ракети.

Докато достигне Донецк, боингът е летял точно по трацето. След това се е отклонил на север. По-нататък се наблюдава маневра, с която самолетът се връща в установения въздушен коридор. Малайзийският екипаж не е успял да завърши маневрата. В 17:20 часа е зафиксирано сериозно устойчиво падане на скоростта. В 17:23 самолетът изчезва от руските радари (на 51 км от границата с Русия).

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини