От х:

Днес в x:

В ИАРА: Милчев дойде, бракониерите изчезнаха

Беше време, когато д-р Милчев ловеше и мрежи и бракониери

Бракониерите изчезнаха от хасковските водоеми, е видно от официалния сайт на ИАРА където се отразява контролната дейност на Агенцията по рибарство и аква култури. От близо месец там няма съобщение за заловени нарушители или поне извадени хрилни мрежи. Засечки на бракониери има къде ли не Ямбол, Силистра, Търговище, Плевен, Кюстендил, но хасковските явно са се кротнали.

Положението е в рязък контраст по-рано през годината когато ежеседмично бяха спипвани мрежари, някои от които влизаха в съда, че даже бяха и осъждани. Това не учудваше никой, понеже в Хасковско са близо половината водоеми на България, факт, на базата на който хасковската ИАРА многократно е искала увеличаване на щата си.

За странното затишие на хасковския рибарски фронт попитахме старият-нов шеф на ИАРА Милчо Милчев. Той бе възстановен на поста от съда точно преди месец.

Д-р Милчев дежурно обвини журналистите, че търсят сензации, макар едва ли да има нещо сензационно в хванати нарушители от една контролна институция. По скоро би следвало да е ежедневие. По въпроса за бракониерите д-р Милчев заяви дословно следното : „Ми няма, не мога да ги измисля“.

После направи паралел с полицията, където като няма престъпления е повод за хвалба. Което едва ли топли хасковлии, които ежедневно изпитват престъпността на гърба си. Вчера шефът на полицията бе сменен, а заръката на началството от София към новия бе по-активна борба с битовата и организираната престъпност“.

Любопитното е, че с подобен мотив, малка разкриваемост на бракониери, самия Милчев бе уволнен от ИАРА през март. Оказа че, че за цялата 2012-та, Агенцията му нямала заловен бракониер.

Коментара на д-р Милчев за този епизод бе: „шефовете които искаха това ги няма, тръгнаха си“. Визираше се отстраненият вече шеф на Националната ИАРА Добромир Господинов, който уволни настоящия началник.

При липса на мрежари се глобяват любителите риболовци. От началото на този месец досега са санкционирани 7 рибари за обичайните нарушения-повече въдици от разрешеното, улов на маломерна риба и т.н.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини