От х:

Днес в x:

Дивото Хасково: Пастири налитат с брадви на съседи, плашат да ги палят

Брадвите заиграли срещу дръвчетата на Венци. Човекът се опасява , че той ще е следващата цел

Дивия запад оживя в един от периферните хасковски квартали-настоящия жилищен район Каменец, бивша местност „Балакли“. От години, двама братя овчари се саморазправят със съседи, а всеки надигнал глас, бива заплашван с физическа саморазправа и с посегателство над частната му собственост.

Последните потърпевши са хасковски бизнесмени, имащи халета в района. Засега им са отсечени 26 паркови дървета, които хората закупили и засадили на свои разноски, за да облагородят мястото. Обаче вече има заплахи да бъдат подпалени къщите и камионите им.

„Казаха, че ще влязат при мен и ще ме подпалят.“, заяви Венци Степанов, който търгува с климатици. Приема заплахата съвсем на сериозно, защото този понеделник пастирите наистина влезли в оградения с телена ограда и заключен с катинар имот. Задоволили се да отсекат само десетки 3, 4 и 5 годишни дръвчета, но паркирания камион бил пощаден.

Степанов попаднал на мушката следкато на 9-ти май пуснал официална жалба до община Хасково, заради изпочупени и отсечени фиданки ПРЕД имота му. Същата била съдбата и на засадените дръвчета пред съседите му-собствениците на „Инокс инженеринг“ и „Пехли“.

В отговор на жалбата пристига общинската КОРЗ. Направили оглед и....си отишли.

Няколко дни по-късно били изсечени ВСИЧКИ засадени отвън дръвчета, а отпреди няколко дни и всички, засадени ВЪТРЕ в имота на Степанов. КОРЗ правят втора проверка, а днес дори и трета. Проблемът е, че няма как категорично да се докаже кои са извършителите. Ако това се установи по категоричен начин, на двамата ще им бъде съставен акт по наредбата за „зелената система“, който е в размер от 300 лв, изясни ситуацията пресаташето на общината Бояна Тодорова. Какъв ще е „категоричния“ начин не е ясно, при условие че пастирите обикновено изкарват животните по тъмно и ги прибират пак по тъмно.

Сигурните, според потърпевшите, извършители са братята Веско и Наско. Пастирите гледали около 100 овце в района и редовно мачкали насаждения и събаряли огради. По улиците, през които минавали овцете им обикновено не оставало нищо.

„В края на зимата козите им изядоха кората на фиданките ми, събориха коловете. Помолих ги да не пускат животните при дръвчетата. Лично съм ги купувал от разсадника, пръст съм носил да се хванат, не исках всичко да е напразно“ обяснява Атанас Атанасов, собственик на „Инокс инженеринг“. Устната забележка била достатъчна импровизираната му леха да бъде напълно унищожена няколко дни по-късно. В района се носи мълвата, че на такива забележки двамата асоциални братя отговаряли понякога и с оръжие. Преди години гръмнали един, който уж влезнал в тяхната кошара. Човекът просто си вървял по пътя. Срещу другите опоненти пък били насъсквани овчарските кучета. Впрочем, те хапели и без насъскване-преди няколко месеца ухапали хасковски лекар, който минавал за вилата си на колело. Човекът бил жестоко наръфан по крака. Не е известно, дали е подавал жалба, но според съседите-едва ли има смисъл.

Братята официално нямат собственост, нито адрес. Не са женени. Живеят в кошарата или на къра. Разправяли, че понеже нищо си нямат, не им пука дали утре ще умрат или не. Свирепата им безпощадност плашела дори и маститите бизнесмени в района. От близките автокъщи ги било страх да се оплачат, защото били сигурни, че пастирите ще им подпалят колите.

Безверието в институциите се подкрепя и от реакцията на полицията. След проникването в имота му, Степанов отишъл в районното и се оплакал устно. Неофициално му отговорили, че братята ще разберат от предупреждение толкова, колкото би разбрала една овца. Все пак било обещано, че двамата агресори ще бъдат предупредени да се държат „културно“.

Засега културата им се измерва в 26 отсечени дръвчета и дузина заплахи за живота и имуществото на неудобните съседи. Кръв няма пролята. Засега.

Г.Христов

Всичко започнало от жалба за отсечените дръвчета отвън
Под секирата минали и фиданките на Атанас Атанасов
Както и на съседната фирма "Пехли"
Фиданките били прекършвани по-средата и отсичани отдъно
След оплакването дошъл ред на дръвчетата вътре
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини