От х:

Днес в x:

Тютюнев бос: Митницата мери с двоен аршин

Ангелов показва, че жилите не стават за пушене като самостоятелен компонент

„Агенция Митници мери с двоен аршин, а шефът й Ваньо Танов си избива комплексите на гърба на бизнеса“, твърди председателят на борда на директорите на хасковското предприятие "Балкан Табак" АД Даниел Ангелов.

Цигареният бос обясни, че думите му са породени заради абсурдната ситуация, в която е поставено дружеството вече пети месец.

Още в края на миналата година Митница Свиленград е стопирала пускането на поточната линия за обработка на тютюневи жили, в която компанията е инвестирала около 10 млн.лв. Мотивите са, че  жилите от тютюневите листа са акцизна стока и предприятието няма право да ги произвежда.

Твърденията обаче се оказват в разрез със заключението на Института по тютюна и тютюневите изделия, както и на централната митническа лаборатория към Агенция“ митници“. След експертизи те са направили  извод, че жилите не могат да се използват за самостоятелно пушене. Следователно те на попадат и по дефиницията на Закона в категорията на акцизните стоки, твърдят от "Балкан Табак".

След стопирането на линията и заради сключените договори с клиенти за доставки на тютюневата суровина, от дружеството са се принудили да купят жили от другата фирма в България, която се занимава със същата дейност. Това е "Плевен БТ" АД с. Ясен. От там са купени 2 250 кг. тютюневи жили. За покупката си хасковлии имат и фактура. Парадоксалното е, че на нея никъде не е отбелязано начисление от акциз.

Заради това от хасковското акционерно дружество са изпратили питане до финансовото министерство и призовава за изясняване на въпроса “Акцизни или не са жилите от тютюневите лиса в България? и главния прокурор Сотир Цацаров.

Според Ангелов „специалното отношение“ към фирмата е с предистория още от 2006 година, по времето когато Ваньо Танов е шеф на БОП. Тогава имената на Ангелов и съдружника му Николай Захариев бяха оповестени публично от Танов като част от схема в производството на фалшиви цигари. Твърдянията бяха, че хасковлиите са вербувани за незаконната дейност, която развивали с нелегалното производство на фалшиво "Марлборо" в Германия от австрийска групировка. Беше посочено, че производствените мощности в разкритите незаконни фабрики край Кобленц и Залцбург са от 3 български дружества, сред които и "Балкан Табак" АД .

Седем години по-късно обаче Ангелов уточнява, че никога прокуратурата в Кобленц не е имала претенции към него и съдружникът му и дори затова имат документ.

М. Манолова

блокираните жили са с тонове
линията за рязането на жилите за 10 млн.лв. стои празна
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини