От х:

Днес в x:

Договориха се за квалификацията и придобивките на учителите в димитровградско

По-добри условия в КТД за сферата на образованието договориха днес кметът Иво Димов,представители на съюза на работодателите и синдикатите в Димитровград

По-добри условия в колективния трудов договор (КТД) на общинско ниво са залегнали в подписаното днес споразумение, част от тях касаят по-висока лична квалификация на учителите за различните нива.

Това заяви димитровградският кмет Иво Димов по време подписването на договора за заетите в сферата на образованието тук.

80 лв. допълнително е договорката между синдикати и местна власт за квалификацията за първо ниво, за второ ниво е 55 лв., за трето -30 лв, а за четвърто и пето- 16 лв., и 12 лв.

Осигурено ще бъде отново и работно облекло на заетите в сферата на образованието в размер не по-малко от 250 лв., каза Димов.

Запазва се и социалната придобивка- безплатна храна за педагогическия и не педагогическия персонал в детските градини.

В общинските и държавни училища при възможност ще се заплаща не по-малко от 2лв. за от работен ден под формата на ваучер.

За заетите в ЦДГ и ОДЗ общината се поеме транспортните разходи от местоживеенето им до работата и обратно. За работещите извън общинския център - кварталите "Черноконево", "Мариино" и "Изток" ще бъдат заплащани 100% от транспортните карти.

Нова придобивка е и заплащането до 50% от картата за транспорт в рамките на града, специално за учителите в училищата в кварталите "Черноконево" и "Изток".

Допълнително възнаграждение ще получават учителите, които се занимават с деца със специални образователни потребности, е залегнало още като новост в споразумението. 

"Три седмици преговаряхме със синдикатите и работодателите, разговорите не бяха лесни, но съм удоволетворен от условията", каза кметът Иво Димов.

Съобразихме се с повечето неща, предложени от синдикатите и те залегнаха в КТД, заяви Валентин Христов, които е председател на Съюза работодателите в сферата на образованието в Димитровград. Той бе категоричен, че споразумението е добро и показва социалната ангажираност на общината.

И представителите на Синдиката на българските учители одобриха подписания днес договор. Според Янко Попов от СБУ, е добре, че се мисли за квалификацията на учителите, както и че са запазени придобвките за работещите в образованието в общината.

"Наличието на КТД на ниво Община Димитровград е нещо, което не се е случвало от доста време", бе мнението на Живко Желязков, който е председател на СРС на КТ "Подкрепа". От там очакват, че в бъдеще мотат да бъдат подписани анекси, с които ще се подобрят клаузите на договора, парафиран днес.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини