От х:

Днес в x:

Немска гордост нехае за хасковските джамбази

Двете Германии: Мерцедес и Симсон

Немската авто-мото гордост от двете страни на желязната завеса, нехае за хасковските автокрадци. Носталгично лъскав мотопед Симсон бе паркиран пред ТК 21-ви с демонстративно оставен ключ в контакта. На практика това позволява на всеки да го яхне и подкара, включително и без да плати таксата за паркомясто. „Няма кой да го вземе“ през смях обясниха продавачки от близките бутици.

Симсоните са създадени по изричната заповед на Сталин през 1948-ма година, когато по-старата немска компания попада в ръцете на съветските войски. Първоначално са се наричали AWO, но след преместването си в град Suhl, се преименуват на Симсон, по името на двамата братя-основатели на фабриката през 1856 г. До 1961-ва година се произвеждат мотоциклети Симсон, после със заповед на ГДР /окупираната от СССР част на Германия/ се произвеждат само мотопеди и скутери до 50 куб.см. Симсонът е считан за много престижно возило през соцпериода на България. Заедно с култовият Трабант, бе гордостта на немската индустрия на изток от Берлинската стена.

Точно до Симсонът пък бе символът на другата Германия, известна като ФРГ, Мерцедес. Новичкият модел гордо хвърляше сребърно великолепие във възхитените очи на минувачите. На никой не му хрумваше да го краде. Първо, защото имал аларма, второ, защото колата вероятно е с Каско и лесно се проследява. Затова и джамбазите избягваха да пипат застрахованите коли. След 7-ми октомври пък, стикерите за Каско бяха законово премахнати от видимата част на автомобила и горките джамбази, не знаят какво да пипат. Дори и най-куражлията сред тях обаче едва ли би посегнал на паркираната „сребърна стрела“.

Г.Христов

Моторчето бе готово за тръгване

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини