От х:

Днес в x:

В ПМГ залагат на младото, назначават учители новобранци

Александър със своя първи 9-ти клас

Математическа гимназия "Боян Петканчин" е едно от малкото училища, особено гимназии, които тази година се осмелиха да дадат път на учители без никакъв стаж в системата. Новоизлюпените авторитети пред черната дъска са Татяна Вълчанова и Александър Живков. И двамата набор 88-ми, сиреч на 24 години. Прясно завършили пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. От 15-ти септември, двамата са на пълен щат в ПМГ. Засега на временен трудов договор, след 1 година-на постоянен. При това, преподават по отговорни предмети. Татяна учи новото поколение на правилен български език, Александър -на правилен английски. На езика на Шекспир се държи особено, защото половината паралелки на ПМГ са със засилено изучаване на този език. Попитахме момчето, защо е учител, при куп по-доходоносни занимания с английски. Като младши преподавател, стартира с 450-те лева на месец. Отговори ни простичко-учителстването му харесва.

За радост на учениците си. Те са напълно недвусмислени в предпочитанията към младите преподаватели. Специално 9-класниците, на които преподаваше Сашо, бяха със само 7 години по-малки от него и дали заради близостта на поколенията, личеше споената връзка учител-ученик. В българското училище обичайната практика е друга-строга дистанция.

Сред учениците, бе и стилът на Татяна Вълчанова. Заварихме чаровното миньонче да обикаля около 6-класниците си, докато им обяснява красотата на българската литература и език. Освен че винаги е искала да бъде учител, Татяна счита професията и за фамилна-баба и е била дългогодишен преподавател.

Двамата новобранци не са обезсърчени от 450-те лева заплата. Сумата тепърва ще расте с напредването в йерархията. След няколко години се става „учител“, после „старши учител“, евентуално - „главен учители“, а все още съществуващите на теория„методисти“ ще са нещо като върхът на сладоледа в учителската пирамида. В горните класове се взимат добри заплати/ около и над 1000 лева/. Плюс бонуси и друго ДМС/допълнително материално стимулиране/разрешавано от делегираните бюджети на училищата. Парите идват редовно, отпуската е голяма.

Именно стабилността на системата и възможността за кариерно развитие, на фона на тежката икономическата криза, привличат все повече млади към учителстването. Но мъжете си остават рядкост. На Александър се удивляват както неговата директорка Тодорка Милева, така и в РИО Хасково. 

За гимназистките още не сме сигурни. 

Доскоро младите мъже бягаха като дявол от тамян, от даскалъка, първо защото парите са скромни, второ-професията не се радва на предишния си престиж. Реабилитацията в очите на силния пол става бавно, но вече е започнала. 

Само че навлизането на нови хора в системата се оказва мъчително. По неизвестни причини бе забранено пенсионирането на учители, достигнали необходимата възраст, освен ако те изрично не поискат това. Законовата пречка плюс традиционният консерватизъм на директорите, настояващи за стаж, почти затваряше вратите на школата пред новите кадри. И ако все пак влизат, то е заради налагането на целодневната форма на обучение в началния курс. През тази учебна година в хасковските училища влязоха 31 младши учители, а общо в областта-94. Огромното мнозинство обаче са възпитатели или учители от 1-ви до 3-ти клас, които са на целодневна форма. Едни от най-активните в това отношение са хасковските ОУ „Христо Смирненски“ и „Иван Рилски“ но те пък са и най-многобройните основни школа, с по цели 5 паралелки първолаци.

В гимназиите тази опция я няма и там старата гвардия не се предава. Но както опитът на ПМГ показва, всичко зависи от доброто желание. И от директорът.

Г.Христов

На младежът му се учителства
...и му личи
И на Татяна и харесва
6-класниците я слушат..
..и я харесват
Директорът Дора Милева
..и помощникът Донка Маргаритова, са доволни от младите си колеги
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини