От х:

Днес в x:

Арестуваха в Мрежата анти-химн на МВР от Карбовски

Мартин Карбовски

Пародия на нашумелия тези дни химн на МВР от Мартин Карбовски бе изтрита от мрежата днес часове след като текстът бе качен. Многобройните линкове към текста водеха към... нищото.

МВР явно ще похарчи повече пари да трие подигравките с химна си, отколкото за хонорар на авторите, коментираха зевзеци във форумите. В мрежата вече плъзнаха и недоброжелателни слова за Веселин Маринов, който пък го изпял без пари, по приятелски.

„Като изпълнител той е истински магьосник. Веднъж на негов концерт човек на инвалидна количка скочил и избягал презглава“. Подобни подигравки заливат форумите. Във Фейсбук пък десетки хиляди сформираха група „Да помогнем на Веско Маринов да спре да пее“.

Ето и арестувания текст на Мартин Карбовски. Публикуваме го с разрешението на автора.

 

 

Химн за подигравки

Мартин Карбовски

Ако нещо е тъжно, можем да помълчим. Но ако нещо ни се навира в очите и ни дразни, трябва да си го кажем. Химнът на МВР е най-смешният и лош пиарски и политически жест, който може да си направи вътрешното ведомство. Инерцията от дитирамбите на социализма се оказа, че може да зарази и свестните. На фона на усилията на редовите полицаи пиарите на ведомството с песента дадоха хляб за подигравки за цяла година напред. А това, че Веско Маринов пя за БСП, после се отчая, а сега пее без отчаяние за новата власт - на това се крепи упадъкът на нашия живот. Социалистическа пот върху образа на добрата власт - само това ни трябваше.
Властта обаче се изкушава да бъде похвалена. И ако в това има човещинка, то да пишеш и да пееш за институция е една от най-големите поетични свинщини. В същото време химнът никога не е това, което трябва да бъде. Истинският химн е друг - този, долу, в живота на всяко едно полицайче с малка заплата, разкъсвано от идеята да се махне заради безсмислието или да остане заради дълга. Евтим Евтимов можеше да си го спести на стари години - в това превърнахте поезията, в добре платен ангажимент, който целува неслънчеви места. За да покажем на поета и певеца истинска дитирамбичност, си позволявам да предложа друг химн, написан като Веско-Мариновия - на коляно, но отразяващ болезнената МВР действителност.


И ловим митничари на празника си
И маймуни със трици ловим
А съдебните зали са празни
И напразен трудът ни любим.

Не блестят униформите сини
И тежи ни над норма тегло
Но работим с пишещи машини
И подпираме с джанта бюро.
Припев:
Хора, подарете левче,
Хора, вий сгънете го добре
Щото левче се римува
Най-добре със МВР

Ако някой някъде ви сгази
Там полицията ще го опази
А на делото в съдебни фази
Жертвата по пода лази.

Пейте! Песента е с фрази
Силни, и със фин мотив!
Примерно: полицията ни пази.
С палка.
А на палката - презерватив.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини