От х:

Днес в x:

Иво Димов: 2014-та година бе динамична, но природата не бе с нас!

Кметът Иво Димов отчете свършеното през 2014 -та година в Димитровград и Общината

-Г-н Димов, края на една година и началото на следващата винаги е повод за равносметка, каква беше за Вас и Димитровград 2014 г.?

-Трудно ми е с едно изречение да  определя каква беше годината. Тази, а и   предходната от политическа гледна точка беше година, в която Община Димитровград работи отново с три правителства. Без да давам оценка на правителствата, мога да кажа, че всяка една такава смяна е съпътствана с определен период от време, в който нещата се напасват - съответните ръководители на ведомства и институции им трябва време да влезнат в материята. Това от своя страна води до забавяне на всички планове, които аз и общинското ръководство бяхме начертали.

От друга гледна точка годината бе много динамична и като проекти, и като    изпълнение и дейности по проекти. Също така, природата не беше с нас тази година и нанесе куп поражения – наводнения, порои, градушки, земетресение, нещо които не че ги е нямало в годините, но не бяха в такъв кратък интензитет. Така, че зависи от кой аспект гледаме изминалата година.

В крайна сметка мога да заявя, че успяхме що-годе да се справим със всички предизвикателства. Тук е момента да благодаря на хората, които работят в администрацията, на екипа за усилията, които положиха.

-Сега към една от най-коментираните теми в Димитровград –новото кръгово кръстовище на бул.”Трети март” и надлеза до Водната кула. До къде стигнаха дейностите в момента, можем ли да дадем оптимистична прогноза, дори и без конкретни срокове?

-Трудно ми е да дам някаква прогноза, защото сами виждате, че прогнозите, които ги дадох не се изпълниха, за което много съжалявам. Тук е важно да подчертая, че проекта и самото му изпълнение не е в правомощията на Общинска администрация. От самото начало ние коментирахме, че възложител е Национална компания “Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/ , т.е. държавата. Община Димитровград успя да издейства да бъде съвъзложител,  но това в никаква степен не дава правомощия на администрацията или на мен да контролирам дейностите.

Процедурата по която гръцката фирма “Терна” е спечелила проекта е Европейска и тя обхваща определен период от време – близо 2 години, в които трябва да приключат дейностите в отсечката от Димитровград до Харманли.Моето желание беше да облекчим по всякакъв възможен начин неудобството, което създаде изпълнението на този проект и наистина до Нова година и предстоящите снегове, да имаме трасе, което да използват всички.

Новият жп надлез на бул."Трети март" няма да бъде отворен частично за движение в края на 2014 г.

За съжаление виждате, че към момента тази възможност липсва. Въпреки хубавото време в момента на обекта не се работи, така както би трябвало, според мен. Надявам се веднага след празниците да имам среща с транспортния министър Ивайло Московски и с представителя на “Терна” –г-н Михайлидис.  Ще бъда безпощаден към фирмата –изпълнител, защото в крайна сметка хората не ги интересува какво прави фирма “Терна”, а ги интересува кога ще бъде отворено движението и ще може да се ползва самия надлез. Между другото, надлезът е една сложна мостова конструкция, изпълнявана по съвсем различен начин, изисква се технологично време и съвкупността от природни катаклизми и забавянето на графика доведе до невъзможността да го ползваме в момента това съоръжение. Ако трябва да поема вината за това, че не е станал до сега надлеза, съм готов да я поема, макар, че аз най-малко имам вина за това. Искрено се надявах да завършим надлеза до Нова година, но уви не успяхме.

Веднага след Нова година ще изискам от “Терна” актуализирана информация за да видим кога във времето това ще приключи. За да отговоря и на многобройните запитвания, защото това касае всички, които живеят в Димитровград, а и не само, гостите и посетителите на Неделен пазар също.

- Водният проект приключи ли окончателно, имаше ли санкции за допуснатите пропуски на бул.”Благоев” и повторното разкопаване?

- Не, санкции няма как да бъдат наложени, тъй като фирмата си изпълнява ангажиментите по договор, т.е. нужно е да се поправи проблема, за да се подпише акт 16. Между другото, ние сме единствената община, която в момента има подписан акт 16 или разрешение за ползване по Воден цикъл, който е започвал преди година и половина, няма друга община, която да има такъв документ за ползване.

Заради проблеми с Водния проект през есента се наложи повторно разкопаване на бул."Д.Благоев"

Тук е момента да благодаря на фирмите, които през лятото довършиха дейностите със собствени финансови средства, заради спрените пари по ОП “Околна среда”. Проявиха разбиране, до последно работиха, въпреки натрупаните задължения и спирането на плащанията.Целта беше да се приключи с тези дейности и да се отвори бул.”Д.Благоев” преди същинската зима и мисля, че успяхме. Предстои финалното плащане, което е по договор ние трябва да направим през финансиращия орган – фонд ФЛАГ. Една част от сумата е преведена, предстои да се оформят и проверят последните протоколи от администрацията. Ако всичко е наред тези протоколи се подават през фонд ФЛАГ, за да последва разплащане. След това чакаме бенефициране на сумата от Оперативната програма, за да върнем парите на фонд ФЛАГ.

-Още една много важна тема ще засегнем – преди броени дни Димитровград получи сертификат като Община, част от Европейския културен маршрут АТРИУМ. Най-грубо казано, какво печели Димитровград от това?

- Благодарение на проекта АТРИУМ Димитровград влезна към 27-ия културен маршрут към Съвета на Европа, което е безспорен успех и огромно признание за целия град. Ако очакваме тълпи от туристи с фотоапарати, това няма как да се случи. Не сме подготвени за туристите, за съжаление. Предстои ни страшно много работа, за да може този културен маршрут да бъде популяризиран и да бъде приведена централна градска част във вид като атракция и най-важното с подходящ маркетинг и реклама да предоставим на посетителите нашата история и дадености.

С проект от следващия програмен период идеята ми е да обновим и модернизираме централна градска част, това е възможно и ще бъде огромен плюс. Тя попада и в едната от зоните на Интегрирания план за градско обновяване и развитие. Най –съществения проблем, който остава е по-какъв начин да санираме тези уникални сгради по бул.”България” и бул.”Трети март”.

Сградите по бул."Трети март" са част от маршрута на Димитровград в проекта АТРИУМ

Говорим вече за Интегрирания план за градско обновяване и развитие…?

 - Да, във въпросния план печелим близо 550 000 лв. по техническа помощ, пари, които са свеж ресурс и ще бъдат използвани основно за проектиране. В началото на януари предстои да организираме обществено обсъждане за обектите, които смятаме да вкараме в списък за проектиране. Както казах, единият от обектите ще бъде централна градска част, другият - Къщата на изкуствата в сградата на бившето МУЦ, където искаме да направим нещо уникално.

Другото, което смятам да коментираме и да развиваме е бившето кино “Химик”. Там имаме невероятна сграда като даденост, която според мен трябва да се използва и развива. Идеята ми е там да направим един Дом на културата със зали за концерти и обучения. Разбира се, това трябва да се проектира и в следващия програмен период за защитим този проект и да успеем да го осъществим. Смятам, че и театъра в Димитровград също трябва да го модернизираме. В началото на своя мандат обещах и Дом за възрастни хора, сега вече с отваряне на новите програми и този проект има шанс да го осъществим. Мислим и за обновяване на парк “Вапцаров”, досега там е нямало проектиране. Там има възможност и за лятно кино.

-На какъв етап е проекта за инвестицията на международния консорциум за 100 000 лв., да очакваме ли логистичен център тук  през 2015г. и обещаните работни места?

-Логистичният център в момента е на фаза идеен проект. При мен са изпратени идейните проекти на колегите, които дават поглед върху това, което те искат да изградят. Това, върху което се работи в момента е да се сглоби финансовата рамка на проекта, за да могат да бъдат осигурени нужните пари. Там, ако бъде осигурено финансирането, мисля, че подкрепата и на държавата, и на местната власт е 100%. Така, че няма причини да не се случи проекта.

Между другото, искам да споделя, че ние работим по още няколко проекта. Много сериозни проекти, наистина и те са свързани с бизнес инвестиции, който дай Боже, да станат всички. Но дори и да не станат всички, един да стане, уверявам ви, че в следващите 2-3 години Димитровград ще има коренно различен облик от това, което е в момента. Ако се осъществи поне един от тези проекти, ще се наложи да вкарваме работна ръка от другите общини, тъй като при нас няма да имаме възможност да наемем толкова хора, колкото са необходими. Нещата са много сериозни, в доста напреднал стадий на развитие и са реално изпълними. Какви са проектите, засега ги запазя в тайна.

Миналата седмица дойдоха инвеститори, решили преди време да инвестират в Хасково, но явно в Димитровград в момента им харесва повече.Това за мен е много важно, защото разкриването на нови работни места и инвестициите в икономиката са нещо без което не може – трябва да има заетост и работни места.

-Да се “приземим” сега към една тема, свързана с чистата вода в Меричлери, където има проблеми от близо петилетка. До края на 2015 г. ще се случи ли това?

 -Чистата вода в Меричлери мисля, че до края на януари и средата на февруари 2015 г.ще бъде факт. В момента се изпълнява втория етап по изграждането на водопровода в Меричлери, сумата е осигурена, така, че е въпрос на дни, за да бъде факт. Очаква се и да започне да действа самия довеждащ водопровод до Меричлери. Това беше един от ангажиментите, който поех преди 3 години. Щяхме да го изпълним доста по-рано, но се наложи да направим прединвестиционно проучване и препроектиране и всичко това ни забави, но пак казвам, че в момента се изгражда втория етап на водопровода до Меричлери.

- Като говорим за ангажименти, Общината има и социални такива. Какво свършихте през 2014-та в тази сфера и какво предвиждате догодина. Ще бъдат ли прибрани бездомниците в града тази зима?

 -За съжаление Община Димитровград не разполага с база, в която адекватно да подходи към проблема с бездомниците. Знаете, че проектирахме една сграда до бившия техникум по химия. Идеята беше там да кандидатстваме по програма “Красива България” и да изпълним ремонтните дейности в нея. Но след като направихме проекта, се оказа, че е необходим близо половин милион лв., за да направим Център за временно настаняване. Идеята за “Красива България” отпадна, защото там се отпускат значително по-малки суми, но проекта си остава.

Сградата до бившата Химическа гимназия, за която съществува намерение да се превърне в Център за временно настаняване

Имам намерение с отварянето на процедурите по новите оперативни програми Община Димитровград да кандидатства, защото този Център за временно настаняване ще даде решение на проблема с бездомниците, не само за Димитровград, но и за Хасковска област. В момента в региона не съществува такъв дом и колегите от социалните институции, колкото и да искат да помогнат, трябва да се съобразят с възможностите по другите населени места. Актуален въпрос, който стои за решение пред нас.

Между другото в социалната област имаме много готови проекти и сме готови да действаме. Знаете за Домашния социален патронаж, обслужващ над 400 души в момента. Там имаме готов проект за близо 700 000 лв., който включва преместване на ново място – в бившата АТЗ болница и пълно оборудване. Ако реализираме един такъв проект, реално можем да увеличим потребителите близо два пъти.

 -Засягаме сега една “болна” тема- МБАЛ “Св.Екатерина”, която от 2014г. е с нов управител, но все така в тежко финансово състояние. Ще има ли през 2015 г., освен санирана и  добре работеща болница?

- Болницата е нещо, което е необходимост, изключителна необходимост за всеки град и аз от близо две години постоянно алармирам, че там трябва да се случат промени и да има конкретни стъпки. Така, че от губеща с близо 350 000 лв. на година, МБАЛ “Св.Екатерина” да излезе поне на нула. Там трябва да се промени начина на мислене, да се промени отношението към хората, трябва самия колектив, включително и новият управител и зам. управител да върнат доверието на пациентите в болницата. За съжаление, към момента това доверие е доста ниско. Хората предпочитат услугите на областната болница, да отидат до съседните градове, което води след себе си до огромни загуби.

МБАЛ "Св.Екатерина" е с нов управител от 2014 година - д-р Матей Матеев

Искам да кажа, че статистиката сочи, че в Община Димитровград, която е с близо 55 000 души население, пациентите, които преминават през нашата болница са три пъти по-малко от колкото Община Свиленград, която е с два пъти по-малко население. Отвътре нещата трябва да тръгнат да се променят. Тук е момента да поздравя управителя д-р Матеев и зам.управителя д-р Палашев. До колкото знам част от тези мерки започнаха да ги осъществяват, обвързали са заплащането на медиците с посещението на пациенти, имат идеи, свързани с преструктуриране на отделни звена.

Общината в мое лице стои зад тези промени. В бюджета за следващата година сме заделили средства, с които да осъществим тези промени. Знаете, че вече има две линейки дарение, предстои ново дарение от Швейцария от една госпожа, с която говорих за доставка на апаратура веднага след Нова година. Няма причини болницата ни да не функционира или да не работи правилно. Въпрос на желание от ръководното тяло и екипа. Надявам се, тези загуби, натрупани в последните години по някакъв начин да бъдат разсрочени с фирмите, които имат претенции. Ако една от тях предяви иск към МБАЛ, това ще бъде пагубно за нея.

-Какви инвестиции предвижда Общината в областта на спорта и какво се случва с нашия футболен клуб в Димитровград?

-ФК “Димитровград” функционира, макар и в група, която не подхожда на традициите и футбола през годините тук. Все пак имаме отбор, който функционира. Това, което сме коментирали и с треньора, и с президента на клуба да налагаме млади момчета и местни кадри, без да търсим максимално добри резултати, просто  да се обиграва отбора. Да работим за ден, в който ще имаме възможност да атакуваме по-горна група, което съответно ще бъде свързано и с повече разходи. Издръжката на отвора е от порядъка на около 140 000 лв. годишно. Общината осигурява 1/3 -  около 50 000 лв., останалото е от дарения от съпричастни фирми. Важното е в момента да имаме футболен отбор.

Макар, че спорта в Димитровград не е само футбол – отделяме средства и за волейбола, и за детско-юношеския спорт на много нива и резултатите са налице. Имаме прекрасни спортисти в областта на акробатиката, борбата, тениса. Разбира се, не може да развиваме на високо ниво всички спортове, но приоритетите се очертават сами, те са там, където има добри резултати.                                                                                    

Спортната база в Димитровград е под всяка критика, смята кметът Иво Димов

Спортната ни база е под всяка критика, категорично го заявявам. Работим в това отношение, възложили сме на проектанти да подготвят проекти за обновяване на спортна зала “Младост” и стадион “Миньор”. Идеята е този стадион да се превърне в достатъчно модерно съоръжение с частично покрити трибуни и подмяна на тревната настилка. Зала “Младост” там трябва кардинално да се решават проблемите. Знаете преди близо месец изгоря агрегата, който осигурява отоплението там, работиха колегите, успяха да се справят с това предизвикателство, но там трябва да се мисли за сериозни ремонтни дейности.

-В последните месеци често използвате личния си профил във Фейсбук да съобщавате новини на гражданите, коя е най-добрата новина, която искате да им съобщите по този начин?

-Без да пренебрегвам медиите, това, към което се стремим и аз, и екипът ми е да бъдем максимално близко до хората. Не случайно всеки четвъртък имам приемен ден, не случайно сме сложили кутии, в които всеки може да подаде сигнал. Но по лесния начин за комуникация си остава социалната мрежа. Това е явление, което не може да замести медиите, но дава обратна връзка с хората.

В моят профил имам 5 000 приятели и за съжаление не мога да приемам повече. Хората обаче са достатъчно активни и пишат за какво ли не. Старая се на всеки да отговоря, ако не мога веднага да помогна.

Крисия бе в Димитровград в края на ноември заради запалване светлините на Коледното дърво в центъра

Не знам какво бих предпочел да съобщя. Последното важно нещо, което съобщих, бе гостуването на Крисия за запалване на коледната елха в Димитровград. За Крисия бях много щастлив, че прие поканата, защото сагата по пристигането й продължи месец, още преди изпълнението й на детската Евровизия и представянето там. Нещата бяха доста деликатни, дали ще приеме, ще има ли време, но в крайна сметка се получи и не се стърпях да пиша на страницата си новината. А иначе, това е бъдещето - да бъдеш близо до хората и съпричастен с проблемите им.

- Къде ще посрещнете празниците тази година?

-Коледа е семеен празник, винаги съм с близките си у дома. Няма нищо по-хубаво от това. Виж Нова година е малко по-различно. Не съм планирал пътуване, за Нова година ще бъда извън града – или в Широка лъка или в София.

-Вашето пожелание към димитровградчани през 2015 г.?

 -Първо - здраве, здраве и пак здраве. За мен е важно още да имаме вяра в утрешния ден, усмивката по лицата ни и в отношенията ни да не се губи тя. Отношенията между хората не са такива, каквито всички искаме да бъдат. Бих искал човешкото, нормалното да бъде водещо.

Искам това което сме планували, решили за града реално да успеем да го свършим. Бих искал да няма природни катаклизми, като тези, които ни връхлетяха. Дано да не се повтарят и да ги забравим.

Бих искал хората да не бъдат добри единствено и само на Коледа. Да има повече съпричастност и добродетели около нас. Коледа да ни съпътства през цялата година, не само на 25 декември!   

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Неутрален
    8 -4
    19:00, 30 дек 2014
    Много обещания, кмете:)А реално свършеното...

Още новини

Последни новини