От х:

Днес в x:

МВР срещу промените в закона за културното наследство за антиките

МВР се обяви срещу поредните промени в закона за културното наследство, които предвиждат още година гратисен период за регистрация на антични колекции и монети, съобщи Дарик. С позицията си вътрешното министерство блокира окончателното приемане на поправките и те, макар и одобрени преди седмица от правителството, ще бъдат върнати за ново обсъждане. Една от основните забележки е поредното удължаване с още една година на срока за регистрация на културните колекции.

От МВР отправиха три забележки към Министерството на културата. Заместник-вътрешният министър Веселин Вучков посочи, че не са съгласни с промяната в статута на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности и превръщането му в отделна от министерството агенция. Също така оттам не са съгласни с възможността и общинските музеи да могат да регистрират културни ценности, както предвиждат промените.

От МВР се противопоставят и срещу поредното удължаване в срока за регистрация. Откакто оглави министерството на културата Вежди Рашидов отлага задължителната регистрация за трети път и дори подготвя облекчен режим.

„Това продължаване на времевата рамка за регистрация на културни ценности не довежда до подаване на по-голям брой заявления за идентификация и регистрация на музеите в страната. Дилърите на черния пазар за движими културни ценности приемат този срок като своеобразна амнистия и като последна официална възможност за фактическо придобиване на ценности по нелегален начин“, обясни Вучков.

„Също така от влизането в сила на закона съдилищата в страната са регистрирали няколко съоръжения за металдетектинг по закона за лицата и семействата като юридически лица с идеална цел. Довод затова е продължения срок за регистрация на движими културни ценности по закона. Крайният резултат от това е увеличаване на производството, продажбата и използването на специални технически средства за търсене на метали. Дори в разрез с криминализирането в Наказателния кодекс на ползването на технически средства“, уточни още зам.-министърът.

Очаква се заради възраженията на МВР промените в Закона за културното наследство да бъдат отново обсъдени в министерски съвет през септември.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини