От х:

Днес в x:

Токио може вече да не е столица на Япония

Токио може вече да не бъде столица на Япония. В момента японските депутатите обсъждат два резервни варианта в случай на ново голямо стихийно бедствие, съобщава радио „Ехото на Москва”.

Японските власти планират да построят новите административни градове още през текущата година.

Двете нови столици ще имат постоянно население от 50 000 души и ще трябва да могат да приютят при спешен случай правителството, парламента, резиденцията на императора, дипломатическите мисии и чужди представителства и други ключови ведомства.

Специалисти смятат, че ако в района на Токио има трус с магнитуд от 7,2, там ще загинат 11 000 души, а 210 000 ще бъдат ранени. Ще бъдат унищожени 850 000 сгради, а щетите ще са 112 трилиона йени (1,3 трилиона долара).

Построяването на две резервни столици ще попречи на Япония при подобен апокалиптичен сценарий да се окаже в парализа.

Най-вероятни места за резервните столици са района на международното летище на Осака, зоната на ЕКСПО-то в Нагоя и района на международното летище на Нагоя.

В същото време по-рано днес североизточно от бреговете на Япония бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер, съобщи американската геологическа служба. Няма издадено предупреждение за цунами.

Трусът е регистриран в 5,57 часа местно време на дълбочина 11,2 км, на около 190 км източно от остров Хоншу.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини