От х:

Днес в x:

Ашуре по турски

Ашуре по турски

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Накиснете нахута във вода още от предната вечер. На другия ден го отцедете, изплакнете и залейте с 4 л вода. Варете до омекването му. Пшеницата и оризът се измиват с обилно количество студена вода, за да падне нишестето от тях. Заливат се с 3 л вода и се варят на умерен огън около 1 час. Разбъркват се често, след което се смесват със сварения нахут.

Изсушените плодове се заливат с вряла вода и се оставят да киснат 30 минути, след което се отцеждат и нарязват на парченца. Водата от накисването се запазва.

Нарязаните плодове, натрошените ядки захарта и лешниците се прибавят към ориза, житото и нахута. Сместа се залива с плодовата отвара и се кипва. Ашурето се вари около 30 минути на тих огън, при непрекъснато разбъркване.

Овкусява се с ванилия и настъргана кора от портокал. Добавят се стафидите и се вари още 10-15 минути, като задължително се разбърква.

Готовият десерт се отстранява от котлона, напръсква се с розова вода, поръсва се с канела, зрънца от нар, орехови и бадемови ядки и се оставя да се охлади на стайна температура поне за 1-2 часа.

Източник: gotvach.bg

Последни новини