От х:

Днес в x:

Кметът и съветниците му напускат ОбС, новото мнозинство става абсолютно

Залата остана полупразна, мястото на кмета е празно, а на трибуната Ирена Узунова обяснява отрицателния си вот

Кметът Георги Иванов и приближените му съветници напуснаха демонстративно заседанието на общинския съвет в Хасково. Това стана след като бе отхвърлено предложението му за продажба на 54 декара общински имот зад Химмаш. По думите на градоначалника там инвеститор от Германия възнамерявал да изгради завод за резервни части за хладилници.

„След това гласуване вече е ясно кой е против инвестициите в Хасково. Моето присъствие тук повече не е необходимо“, каза Иванов и прикани приближените му съветници също да напуснат. Заедно с него от залата излязоха Румен Балкански, Албен Манджуков, Георги Майоров, Анюта Лозева, Живко Архондев, Здравко Узунов и още неколцина.

Ирена Узунова от ГЕРБ пък обясни отрицателния си вот с продължаващото нежелание на администрация да направи процедурите по търговете прозрачни. Тя припомни и неотдавнашното решение на Върховния административен съд, който спря цялата процедура на търга за боклука на Хасково именно със забележки за субективност при оценяване на офертите.

Още в началото на заседанието днес по предложение на ГЕРБ отпаднаха две трети от точките в дневния ред. Те засягаха предимно разпореждане с общинска собственост. Таня Стойнова от своя страна пък като вносител оттегли три от предложенията си.

„Ами те останаха само питанията към кмета“, отбеляза шефът на ОбС Делян Делчев. Всъщност останаха десетина докладни записки, които бяха гласувани от останалите в залата 27 съветници. Новото мнозинство се превърна в абсолютно - „за“ - 27, „против“ - нула, „въздържал се“ - нула гласа. С леки вариации.

Началото на днешната сесия беше повече от скандално. Думата взе кметът Иванов, който обяви, че след обвиненията, че е обезлюдил Хасково, е взел решение да „създаде секс група с цел увеличаване на броя на населението“. Намерението било съгласувано със съпругата му.

Изявлението му предизвика смях в залата, но и известен скептицизъм относно възможностите за изпълнение на намеренията.

След напускането на кмета и част от съветниците останалите в дневния ред точки бяха приети. Бе утвърдена максималната цена на километър за такситата от 1.35 лв., бяха приети финансовите отчети на общинските дружества, бяха дадени имена на две улици в Хасково. И може би най-важното решение за днес – бе приета изцяло нова Наредба за даренията. Според нея трябва да се създаде специален регистър на даренията, дарителите няма да могат да участват в общински търгове, а суми над 5000 лева ще се приемат само от Общинския съвет.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини