От х:

Днес в x:

„Стандарт": Разводът с GSM-а става по-лесен. Преглед на националния печат

„24 Часа": Ядреният облак може да стигне до България

Ако въздушните течения се обърнат на запад, радиоактивният облак от японската централа Фукушима 1 може да достигне и до нас, каза снощи ядреният експерт Георги Касчиев. Никой не знае накъде ще тръгнат въздушните маси и никой не може да твърди, че облакът не може да ни застигне. Има прогнози, че вятърът ще се обърне обратно към Япония, оттам към Азия. Ако това стане, след 4 - 6 дни може да обиколи Земята, смята Касчиев. Радиоактивните частици може да стигнат до Европа, потвърди и Сирил Оноре от метеорологичната служба на Франция в интервю пред Le Рoint.

„Труд": Строят "Тракия" през пръсти

Занижен контрол от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), фиктивни проверки и сбъркани геоложки проучвания съсипват строителството на автомагистрала "Тракия". Това е записано в експертиза на външния консултант на проекта "СТРОЛ 1000 - СКЛ Консулт". Обединението извършва проверки на място на строителството на аутобана по договор с Министерството на транспорта и съобщенията. Ведомството управлява европарите по оперативна програма "Транспорт".
Документът, с който "Труд" разполага, е внесен в Министерството на транспорта и съобщенията и е с дата 21 февруари т.г. Запознат с него е и строителният министър Росен Плевнелиев, който отговаря за АПИ.

„Новинар": Цветанов: Изпълнен и последния критерий за Шенген

И последната стъпка за членството ни в Шенген е изпълнена. Това стана с откриването на дома за временно настаняване на чужденци в Любимец. Това е последният технически критерий, който страната ни трябваше да изпълни, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов. Той бе в града, за да открие официално дома. Капацитетът на центъра е за 340 души. Построен е със средства от ЕС - около 5 млн. лева. Издръжката ще струва 400 000 лева годишно, като парите ще бъдат осигурени от републиканския бюджет. По думите му България вече е усвоила всички пари по Шенген. В това число общо 127 млн. евро от Еврокомисията и 30 млн. национално съфинансиране. Според Цветанов страната ни не очаква вълна от бежанци от Северна Африка, но въпреки той увери, че България е напълно готова да поеме такива от Либия.

„Стандарт": Разводът с GSM-а става по-лесен

Край на автоматичното подновяване на договорите с телекомите и интернет доставчиците. Контрактът с доставчик на мобилна или интернет услуга не може да е по-дълъг от 24 месеца, но може да се фиксира и на 12, ако абонатът пожелае. Компаниите ще са длъжни да уведомяват потребителите два месеца преди изтичането на договора с месечната фактура, и-мейл, телефон или друг начин, посочен от клиента. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, публикувани на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за обществено обсъждане. Те се появиха точно в Деня на потребителя - 15 март.

„Дума": Омбудсманът обсъжда що е лекарска грешка

Агенция "Медицински одит" прави опит да даде дефиниция на понятието "лекарска грешка", съобщи директорът на агенцията доц. Златица Петрова на дискусия, организирана от омбудсмана Константин Пенчев. Петрова допълни, че в резултат на проверките си се опитват да създадат "легална дефиниция за медицинска и за лекарска грешка".
Според юриста Поля Голева подобна дефиниция не трябва да има в който и да е закон, защото това ще доведе до големи проблеми в правоприлагането.
Докато държавата отделя само 3.7% от БВП за здравеопазване, очакванията на пациентите за качествена здравна грижа няма да се сбъднат, смята д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз. Той отбеляза, че развитите страни отделят 10-12% от БВП. Ленков обвини медиите, че водят война срещу лекарското съсловие и медицинските специалисти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини