От х:

Днес в x:

Три пъти е спаднал мигрантският натиск към страната ни спрямо миналата година

    Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Данните за миграционния наплив към страната ни за тази година показват, че повече от три пъти е разликата в сравнение с миналата година. Незаконно опиталите да преминат през българо-турската граница граждани на трети страни от началото на годината до момента са 12 хиляди души. За същия период на миналата година опити за нелегално прехвърляне у нас са направили 42 хил. души. По-малко са и задържанията във вътрешността на страната, както и на "вход" и "изход".

    Положението е изключително спокойно и е под контрол, обобщи министър Стоянов. Той информира, че центровете на МВР за нелегални са изпълнени в момента на не повече от 25 % от капацитета си.

    Трудно е установяването дали нелегално преминало у нас лице е пълнолетно, или не, посочи още министър Стоянов.

    „Това установяване става чрез взаимодействие с всички партньорски служби, от които идва най-много информация. Има методи и способи, които ние спазваме и протокол, който води до крайния резултат за да докажем, че лицето е било непълнолетно“, обясни МВР министърът, визирайки като пример трагичният инцидент от миналата година, при който двама полицаи от Бургас загинаха след като патрулката им беше ударена от сириец, който превозваше нелегални мигранти в автобус.

    Министър Стоянов направи коментарите от Харманли, където присъства в най-големия у нас  Регистрационно-приемателен център на откриването на “Сигурна зона за непридружени деца”. Събитието се организира от УНИЦЕФ България, съвместно с Държавна агенция за бежанците (ДАБ). Гост на него е и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя припомни като факт, че само преди дни окончателно беше приет Пакта за миграция в рамките на ЕС.

    Десет години костваше на европейските институции за да изработи този необходим документ и се надявам, че вече ще имаме общите правила, за да се работи ефективно по мигрантските проблеми, посочи Илияна Йотова. Тя очерта и част от предизвикателствата, свързани с децата мигранти, които преминават границите сами- от това как те влизат незаконно, използвани от каналджийски нелегални мрежи, през това да бъдат идентифицирани в съответната държава, в която се намират, до това как ще започнат училище и ще се интегрират.

    Сигурната зона в Харманли, създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция (МОМ) България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция (SEM) на Швейцария, може да настани 98 деца ,с възможност за удвояване в случай на криза. Зоната разполага с обособени помещения за момичета и деца с увреждания, две офис помещения, столова и всекидневна. ИЗГРАЖДАНЕТО Й СТРУВА 1,6 млн.лв., осигурени от Швейцарския Департамент по миграция. Сред гостите на церемонията по откриване бяха още посланикът на Швейцария в България Раймунд Фурер, представители на Държавната агенция за закрила на детето и УНИЦЕФ България.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини