От х:

Днес в x:

Животът след отпуската

Германски учени проведоха изследвания и установиха, че при хората, които 3 седмици са се припичали на плажа, коефициентът на интелектуално развитие пада с 20 пункта. Смятам, че грешат: той пода с доста повече.

Убедих се в това на следващия ден след отпуската, когато пред запрашения си компютър се опитвах да разбера какви са тези хора в костюми, които постоянно щъкат насам-натам, и въобще с какво се занимават.

Моята активност в този ден се състоеше в търсене на удобна къщурка в същия курорт, от който се бях върнала.

Синдром на добрата отпуска

Психолозите твърдят, че колкото по-добре мине отпуската, толкова по-зле се чувстваме след това. В зависимост от индивидуалните особености обаче може да се наблюдават две реакции: постотпускарска депресия (ПОД) и само еуфория, която ни пречи да се концентрираме. Еуфорията преминава, но в отличие от нея ПОД може да се проточи доста дълго и да предизвика сериозни проблеми.

Синдромът ПОД има общи признаци с депресивното състояние: раздразнителност, главоболие, сърцебиене, бессъница, резки колебания в апетита и теглото и т.н.

Тялото и психиката по различен начин реагират на смяната на условията. Когато съзнанието вече се е примирило с неизбежното, тялото все още може да иска да се топли на слънце и да се къпе в топлото море. В резултат на това пада имунитетът на организма – започва аклиматизация: боли ви главата, гърлото ви е раздразнено, повишава се температурата ви.

Тези признаци може да не се проявят при едно условие – да си останете у дома поне 3 дни. Там е топло, уютно и далеч по-приемливо от работната атмостфера на офиса.

В първия ден след отпуската много хора разбират, че да си почиваш е неимоверно по-приятно, отколкото да се работи. Мисълта е закономерна, но също така и....

Първо, тя е деструктивна. Второ, не е истина: от излежаване може да се побъркате доста по-бързо, отколкото ако работите. В това ще се убедите след 21 безгрижни дни, а колкото до загубата на IQ, то с 20 пункта на ден си е сериозна цифра!

От друга страна, ако работата ви ви се струва затвор, тогава сменете я.

Реакцията на постотпускарския стрес зависи и от характера на човека. Днес има тенденция да се използва отпуската на два пъти. Това естествено не е угодно на всичски. Така, ако меланхолиците и флегматиците проведат цялата си отпуска в рамките на 2 седмици, те едва ли ще могат след това да работят нормално. На холерика пък му е достатъчна една седмица свобода. На свой ред сангвиниците изобщо не умеят да се възстановяват след отпуск.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини