От х:

Днес в x:

10 °C

Древен четириног кит откриха на брега в Перу (видео)

Китоподобните - група, включваща китовете и делфините, са се появили в Южна Азия преди повече от 50 милиона години от малък четириног копитен предшественик. Сега изследователи съобщават за откриването на древен четирикрак кит, намерен в морски седименти на 42,6 милиона години на крайбрежието на Перу. Находката дава ново разбиране за еволюцията на китовете и тяхното разпръскване в други части на света. Резултатите са публикувани в Current Biology.

Наличието на малки копита на върха на пръстите на кита и морфологията на бедрата и крайниците предполагат, че този кит е можел да ходи по суша, според изследователите. От друга страна, казват те, анатомичните черти на опашката и краката показват, че също е добър плувец.

"Това е първият неоспорим случай на четириног скелет на кит в целия Тихи океан, вероятно най-старият в Америка, и най-пълният извън Индия и Пакистан", казва Оливие Ламбер от Кралския белгийски институт по естествени науки.

Преди няколко години съавторът на изследването Марио Урбина от Музея по естествена история-UNMSM, Перу, открива обещаваща зона за изкопаване на вкаменелости в крайбрежната пустиня на Южно Перу, наречена Плая Медиа Луна. През 2011 г. международен екип изследователи от Перу, Франция, Италия, Холандия и Белгия организира експедиция на място, по време на която те разкопават останките от древен кит, наречен Peregocetus pacificus. Името означава "пътуващият кит, достигнал Тихия океан".

"Когато копаехме около костите, бързо осъзнахме, че това е скелетът на четириног кит, с предните крайници и задните крайници", казва Ламберт.

Седиментните слоеве, в които е позициониран скелетът, са точно датирани към средния еоцен - преди 42,6 милиона години, по микрофосилите.

По анатомичните детайли на скелета учените заключават, че животното е можело да маневрира с голямото си тяло (с дължина до 4 метра, включително опашката), както на сушата, така и във водата. Например, характеристиките на опашните прешлени напомнят за тези на бобрите и видрите, което предполага значителен принос на опашката при плуване.

Геоложката възраст на новооткрития четириног кит и неговото присъствие на западния бряг на Южна Америка силно подкрепят хипотезата, че ранните китоподобни достигат до Новия свят през южния Атлантик, от западния бряг на Африка до Южна Америка, съобщават изследователите. Китовете биха били подпомогнати при пътуването им от западните повърхностни течения и от факта, че по това време разстоянието между двата континента е било наполовина на днешното. Изследователите предполагат, че след като са достигнали до Южна Америка, китовете-амфибии са мигрирали на север, достигайки накрая до Северна Америка.

Международният екип продължава да изучава останките от други китове и делфини в Перу. "Ще продължим да търсим в находища със слоеве древни колкото тези в Плая Медина Луна и дори по-древни, така че по-древни китоподобни амфибии могат да бъдат открити в бъдеще", казва Ламберт.

Работата им е подкрепена от Националния музей на естествените изкуства, Париж, и италианския министър на икономиката и науката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
23 яну 2020
Последни новини