От х:

Днес в x:

Древен четириног кит откриха на брега в Перу (видео)

Китоподобните - група, включваща китовете и делфините, са се появили в Южна Азия преди повече от 50 милиона години от малък четириног копитен предшественик. Сега изследователи съобщават за откриването на древен четирикрак кит, намерен в морски седименти на 42,6 милиона години на крайбрежието на Перу. Находката дава ново разбиране за еволюцията на китовете и тяхното разпръскване в други части на света. Резултатите са публикувани в Current Biology.

Наличието на малки копита на върха на пръстите на кита и морфологията на бедрата и крайниците предполагат, че този кит е можел да ходи по суша, според изследователите. От друга страна, казват те, анатомичните черти на опашката и краката показват, че също е добър плувец.

"Това е първият неоспорим случай на четириног скелет на кит в целия Тихи океан, вероятно най-старият в Америка, и най-пълният извън Индия и Пакистан", казва Оливие Ламбер от Кралския белгийски институт по естествени науки.

Преди няколко години съавторът на изследването Марио Урбина от Музея по естествена история-UNMSM, Перу, открива обещаваща зона за изкопаване на вкаменелости в крайбрежната пустиня на Южно Перу, наречена Плая Медиа Луна. През 2011 г. международен екип изследователи от Перу, Франция, Италия, Холандия и Белгия организира експедиция на място, по време на която те разкопават останките от древен кит, наречен Peregocetus pacificus. Името означава "пътуващият кит, достигнал Тихия океан".

"Когато копаехме около костите, бързо осъзнахме, че това е скелетът на четириног кит, с предните крайници и задните крайници", казва Ламберт.

Седиментните слоеве, в които е позициониран скелетът, са точно датирани към средния еоцен - преди 42,6 милиона години, по микрофосилите.

По анатомичните детайли на скелета учените заключават, че животното е можело да маневрира с голямото си тяло (с дължина до 4 метра, включително опашката), както на сушата, така и във водата. Например, характеристиките на опашните прешлени напомнят за тези на бобрите и видрите, което предполага значителен принос на опашката при плуване.

Геоложката възраст на новооткрития четириног кит и неговото присъствие на западния бряг на Южна Америка силно подкрепят хипотезата, че ранните китоподобни достигат до Новия свят през южния Атлантик, от западния бряг на Африка до Южна Америка, съобщават изследователите. Китовете биха били подпомогнати при пътуването им от западните повърхностни течения и от факта, че по това време разстоянието между двата континента е било наполовина на днешното. Изследователите предполагат, че след като са достигнали до Южна Америка, китовете-амфибии са мигрирали на север, достигайки накрая до Северна Америка.

Международният екип продължава да изучава останките от други китове и делфини в Перу. "Ще продължим да търсим в находища със слоеве древни колкото тези в Плая Медина Луна и дори по-древни, така че по-древни китоподобни амфибии могат да бъдат открити в бъдеще", казва Ламберт.

Работата им е подкрепена от Националния музей на естествените изкуства, Париж, и италианския министър на икономиката и науката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини