От х:

Днес в x:

14 °C

Древен четириног кит откриха на брега в Перу (видео)

Китоподобните - група, включваща китовете и делфините, са се появили в Южна Азия преди повече от 50 милиона години от малък четириног копитен предшественик. Сега изследователи съобщават за откриването на древен четирикрак кит, намерен в морски седименти на 42,6 милиона години на крайбрежието на Перу. Находката дава ново разбиране за еволюцията на китовете и тяхното разпръскване в други части на света. Резултатите са публикувани в Current Biology.

Наличието на малки копита на върха на пръстите на кита и морфологията на бедрата и крайниците предполагат, че този кит е можел да ходи по суша, според изследователите. От друга страна, казват те, анатомичните черти на опашката и краката показват, че също е добър плувец.

"Това е първият неоспорим случай на четириног скелет на кит в целия Тихи океан, вероятно най-старият в Америка, и най-пълният извън Индия и Пакистан", казва Оливие Ламбер от Кралския белгийски институт по естествени науки.

Преди няколко години съавторът на изследването Марио Урбина от Музея по естествена история-UNMSM, Перу, открива обещаваща зона за изкопаване на вкаменелости в крайбрежната пустиня на Южно Перу, наречена Плая Медиа Луна. През 2011 г. международен екип изследователи от Перу, Франция, Италия, Холандия и Белгия организира експедиция на място, по време на която те разкопават останките от древен кит, наречен Peregocetus pacificus. Името означава "пътуващият кит, достигнал Тихия океан".

"Когато копаехме около костите, бързо осъзнахме, че това е скелетът на четириног кит, с предните крайници и задните крайници", казва Ламберт.

Седиментните слоеве, в които е позициониран скелетът, са точно датирани към средния еоцен - преди 42,6 милиона години, по микрофосилите.

По анатомичните детайли на скелета учените заключават, че животното е можело да маневрира с голямото си тяло (с дължина до 4 метра, включително опашката), както на сушата, така и във водата. Например, характеристиките на опашните прешлени напомнят за тези на бобрите и видрите, което предполага значителен принос на опашката при плуване.

Геоложката възраст на новооткрития четириног кит и неговото присъствие на западния бряг на Южна Америка силно подкрепят хипотезата, че ранните китоподобни достигат до Новия свят през южния Атлантик, от западния бряг на Африка до Южна Америка, съобщават изследователите. Китовете биха били подпомогнати при пътуването им от западните повърхностни течения и от факта, че по това време разстоянието между двата континента е било наполовина на днешното. Изследователите предполагат, че след като са достигнали до Южна Америка, китовете-амфибии са мигрирали на север, достигайки накрая до Северна Америка.

Международният екип продължава да изучава останките от други китове и делфини в Перу. "Ще продължим да търсим в находища със слоеве древни колкото тези в Плая Медина Луна и дори по-древни, така че по-древни китоподобни амфибии могат да бъдат открити в бъдеще", казва Ламберт.

Работата им е подкрепена от Националния музей на естествените изкуства, Париж, и италианския министър на икономиката и науката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
17.09.2019
Последни новини