От х:

Днес в x:

Български филм открива фестивал в Лос Анджелис

"Развод по албански" на Адела Пеева вече има седем награди
Документалният филм "Развод по албански" на Адела Пеева открива Фестивала на югоизточноевропейското кино в Лос Анджелис, съобщава БТА.

Четвъртото издание на фестивала ще се състои от 30 април до 4 май в Гьоте институт в града. Това е единственият фестивал в САЩ, посветен изцяло на Югоизточна Европа. Той си поставя за цел е не само да показва филми, но и да информира публиката за региона - за неговата бурна история и културно многообразие.

"Зрителите ще видят филми - задълбочен портрет на Югоизточна Европа, където страните са подложени на натиска на бивши империи и разнородно наследство", разказва Вера Мийойлич, директор на фестивала. "Те представят множество различни гледни точки - нещо, което е общо между Югоизточна Европа и Лос Анджелис", споделя тя.

За "Развод по албански" това е 30-то фестивално участие след премиерата му през 2007 година. Досега филмът има седем международни и национални награди, между които и номинация на Европейската филмова академия за най-добър документален филм на 2007 година.

Лентата на Адела Пеева разказва за насилствено разделените семейства от тоталитарния режим на Енвер Ходжа, който е най-дълго управлявалият диктатор в Европа през 20-и век. Когато през 1961 г. Албания скъсва дипломатическите отношения със Съветския съюз и страните от Източния блок, албанците, омъжени за чужденки, са принудени да изгонят жените си и да се разведат с тях. Официалната причина - шпионаж. Много жени и деца напускат Албания. А тези, които остават там, прекарват по затворите дълги години. Филмът представя историята на три от тези семейства. Разказва и за служителите на режима, и агентите от тайните служби, причинили техните страдания.











Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини