От х:

Днес в x:

14 °C

Ученикът на Майсторов Даниел Русев споделя трансформацията си в галерия “Форум“

Изображение 1 от 6

  Две години на израстване, на напластяване на чувства, опит и умения, и на изминат път, на промяна и трансформация-творческа и житейска. Тези свои метаморфози ще сподели с публиката тази вечер младият художник от Хасково Даниел Русев. Изложбата му е подредена в галерия “Форум“ и ще бъде открита в 17.30 часа. Тя е четвърта самостоятелна негова проява, като художник. Два пъти хасковлията е гостувал в галерията в Димитровград.

  Преди две години младият творец показа за първи път свои картини в родния си град. Свежи и обагрени сякаш от слънцето той подреди платната си с цветя във фоайето на градската библиотека. Днес, вече като дипломиран художник в специалността "Живопис" в НБУ, ученикът на проф. Николай Майсторов, показва новото си амплоа в галерия Форум.

  Изложбата във "Форум" е плод на работата му през последните две години. Няколко от платната му с натюрморти кореспондират с досегашната му стилистика, но в тях личи израстването му, като творец. Новото са портрети, в които Даниел разгръща идеята си на показ да извади не толкова естетическата красота на човека, колкото неговата вътрешна борба, търсенията и усета за вътрешен баланс.Той  рисува модерния човек. С това обяснява и напрежението, което се усеща в картините му. „Съвременният човек е напрегнат, той е забързан, той е умислен, често е с цигара, даже е леко деформиран“, разсъждава 31-годишният художник. Но и прави равносметката си, че в тази изложба хората, които го познават от предишната му, вероятно ще забележат, че заедно с картините си е израснал във времето. „Всяко мое действие в тези картини е обмислено, но в същото време е и освободено от чувството за нравствени идеали“. Авторът признава,че не се дистанцира от темите за морал и ценности,  но бяга от напудрената нравственост. Затова предизвиква публиката с портретите си. „Когато вникнеш в душата на човек, в неговите нравствени устои виждаш всъщност, че той е, както добър, така и лош, както приятен, така и неприятен, както красив, така и грозен.“ Внушенията постига и чрез оконтуряването на образите, които от определени ракурси изглеждат сякаш са врязани в платното. Работата с линията, която още повече потвърждава формата и подчертава идеята, усъвършенства при преподавателя си проф. Майсторов, чието влияние ясно личи в работите му. В годините, в които е бил в неговия клас, Даниел е научил и своя голям житейски урок. А той е че егото пречи на твореца, защото вече знае за себе си, че колкото повече работиш, толкова по-силно осъзнаваш своето неможене.

  От известно време в Хасково Даниел ръководи и детската школа по рисуване „Пастело“. Това е мястото, за което казва, че му е като зарядно. Споделя, че децата не само го обогатяват с емоциите си, те го възпитават, но и влияят на стила му. „Когато понякога усещам, че искам да вляза в една по-тежка форма на изразяване, на гротеска, наивитета, който съм усетил от децата, предаден ми от тях при срещите ни, ме успокоява, омекотява линията на работата ми“.  

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ма
   Малина
   9 0
   18:38, 21 ное 2017
   Успех, приятелю! Бъдещето на България е в таланта, знанията и трудолюбието на млади хора като теб!
  • 2
   Ди
   Димч
   3 0
   20:32, 21 ное 2017
   "промяна и трансформация-творческа и житейска" - Браво Дидо, успех и неспиращо вдъхновение. В духа на трансформацията как ли ще изглежда съвременният човек след примерно 50 години?

  Видеа по темата

  Хороскоп за 28.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
  28 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
  28 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
  28 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
  28 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
  28 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
  28 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  28 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
  28 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
  28 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
  28 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
  28 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
  28 май 2020
  Последни новини