От х:

Днес в x:

34 °C

Синтезираха градивните частици на живота, симулирайки условията на първичната Земя

Редуциращата газообразна атмосфера е основна хипотеза за еволюционната теория, когата става дума за самораждащият се живот. Възможно е на древната Земя да е съществувала некислородна атмосфера, макар за това да няма преки доказателства. Еволюционните теоретици приемат, че първобитната среда е трябвало да има “редуцираща атмосфера,” тоест без никакъв кислород. РНК са дълги молекули, които, както и ДНК, се състоят от четири нуклеотиди. Според хипотезата РНК са съществували дълго преди да се появи първият живот, но са можели да се копират, размножават и видоизменят. Така в някакъв далечен праисторически момент са станали основа за появата на клетките.

През 1952 г. химиците Стенли Милър и Харолд Урай провеждат прочутата експериментална симулация на условията, за които се смята, че преобладават на ранната Земя, за да определят възможните пътища към създаването на живот. Експериментът Милър-Урей използва вода (H2O), метан (CH4), амоняк (NH3) и водород (H2), запечатани в стъклена колба. Те въвеждат водни пари от отделна колба и произвеждат електрически искри между електродите, за да симулират мълнии. Химиците поддържат тази реакция в продължение на една седмица, след което химически я спират.

Анализирайки получения разтвор, те идентифицират аминокиселините глицин, α-аланин и β-аланин и доказателства за съществуването на други. Десетилетия по-късно, били направени по-сложни тестове на оригиналния разтвор, консервиран в запечатан контейнер и те идентифицирали 20 аминокиселини. Въпреки че този резултат показва как от неорганични вещества би могло да се стигне до появата на живот, експериментът бил критикуван през годините, тъй като газовата смес на Милър и Урей се смята за твърде редуцираща и защото производството на аминокиселини е ограничено. Все пак дуото е пионер в лабораторните симулационни техники, широко използвани за изследване на произхода и основата на живота. 

Неотдавнашно изследване на изследователите от Чешката република си поставя за цел да утвърди и разшири резултатите от оригиналния експеримент. Техните резултати са публикувани в Сборника на Националната академия на науките.

Техните експериментални настройки са подобни на оригиналния експеримент, като се използва проста редуцираща смес от NH3 + CO и H2O. В допълнение към електрическите разряди във водната пара, те използват мощни лазери, за да симулират ефекта от ударните вълни при падането на астероиди. Резултатите от експеримента показват, че всички РНК нуклеози са били синтезирани, като силно подкрепя появата на биологично значими съединения в редуцираща атмосфера.

В своята статия авторите пишат: "Като най-важна находка, третирането с разряди на NH3 + CO + H2O води до образуването на значително количество формамид и циановодород (HCN)". Този резултат е ключов, тъй като е доказано експериментално, че формамидът образува гуанин, РНК нуклеобаза при високи температури и при ултравиолетова светлина.

"Освен това", пишат авторите, "открихме всички канонични нуклеози на РНК - урацил, цитозин, аденин и гуанин заедно с урея и най-простата аминокиселина, глицин ... тези открития подкрепят идеята, че атмосферата NH3 + CO + H2O може ... да действа като изходна среда не само за образуването на аминокиселини, но и на РНК нуклеостати."

Изследователите също така демонстрират, че всяка база на нуклеинова киселина може да бъде разложена на редуцираща газообразна атмосфера чрез електрически разряди при наличие на вода и тези газове могат да реагират на свой ред и да продуцират всички РНК нуклеози. Те също така отбелязват, че техните резултати не изключват други сценарии, но показват, че са възможни различни пътища за производството на РНК нуклео-бази.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини