От х:

Днес в x:

Математиците от Школата на „Славейков” с отличия от Националната математическа конференция

С нов изключителен успех за Средно училище „Петко Рачов Славейков” приключи 45-та Пролетна конференция на на Съюза на математиците в България, която се състоя през ваканцията в курорта „Боровец”. За първи път всичките четирима славейковци бяха сред отличените в ученическата секция, която същевременно е Национален конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Три грамоти за отлично представяне (най-високото отличие) и една специална грамота за успешен дебют заслужиха Цветелина Карамфилова, Сиел Шефкетова,  Мария Александрова и Николай Николов. Нашите ученици и учителят Вълчо Милчев получиха грамотите си лично от президента на БАН академик Юлиан Ревалски.

Традиционно ученическата секция се провежда в две състезателни сесии: едната по математика, а другата по информатика и информационни технологии. Кърджали бе представен от  СУ „Петко Рачов Славейков” в секцията по математика.

Очаквано грамоти за отлично представяне получиха единадесетокласничките Цветелина Карамфилова и Сиел Шефкетова (учител по математика Вълчо Милчев). Те бяха сред отличничките на януарската конференция на Ученическия институт по математика и информатика и от тях се изискваше да потвърдят високото си ниво. Заслужава да се отбележи, че поради отличното си представяне през януари, сега в Боровец двете ученички бяха на издръжка на Ученическия институт по математика и информатика.

Цветелина се представи със своя проект в областта на комбинаториката и по-конкретно от теорията на графите: „Домино покрития и perfect matchings в графи”. Неин научен ръководител е Вълчо Милчев. Нашата ученичка демонстрира оригинални резултати, един от които вече е публикуван в Канада. Това е първата нейна публикация в чужбина. В проекта на Цветелина има две зависимости за домино покритията, които не бяха открити в световния класификатор. Това означава, че тя е доказала нови  формули.

Сиел презентира своя проект „Когато чевианният триъгълник на една забележителна точка съвпада с педалния триъгълник на друга забележителна точка”. Неин научен ръководител е Надежда Аплакова от Института по математика и информатика на БАН. Тази разработка от класическата геометрия бе преценена като уникална и перспективна. Началото на оригиналния проект е от Международната изследователска школа миналото лято в Благоевград.

За пръв път в национална математическа конференция участваха осмокласниците Мария Александрова и Николай Николов (учител по математика Пепа Тодорова). Мария Александрова бе удостоена с грамота за отлично представяне, след като изуми журито освен със знания и с изключителна увереност въпреки характерната си стеснителност, а Николай Николов със специалната грамота за успешен дебют.

Мария докладва пред журито своя проект „Комбинаторни задачи върху квадратна решетка” с научен ръководител Вълчо Милчев. Нашата ученичка успя да реши задача от канадското математическо списание Crux Mathematicorum. Тя единствена от читателите е изпратила вярно решение на тази задача и то бе публикувано. Въпросната задача е част от нейната тема и към нея тя се насочи по препоръка на научния си ръководител. Личи задълбочен и систематизиран подход от страна на авторката и нейния научен ръководител, което, с оглед крехката ѝ възраст, е изключително похвално, посочва рецензентът на нейния проект Станислав Харизанов от Института по математика и информатика на БАН.

Николай също се изяви силно с проекта си „Теорема на Наполеон” с научен ръководител Вълчо Милчев. И в неговия проект има оригинално решение на задача от реномираното математическо списание Crux Mathematicorum, което се разпространява по цял свят. Николай изпрати в Канада своето решение – дали ще бъде публикувано ще научим след около година. В началния си вариант теоремата на Наполеон е за триъгълник – Николай направи авторска разработка за шестоъгълник. Това негово постижение бе специално изтъкнато от рецензента доцент Георги Ганчев от Института по математика и информатика на БАН. Проф. Олег Мушкаров коментира своите собствени публикации по темата „Теорема на Наполеон“, с които Николай и Вълчо Милчев са запознати в дълбочина и бе впечатлен от уникалния начин на решаване на осмокласник само със знанията, придобити до този момент в учебната програма.

За да види лично високото ниво на своя отбор, в Боровец беше и директорът на шампионското училище Милко Багдасаров. По негова идея преди 12 години бе създадена школа по математика с ръководител Вълчо Милчев. Директорът бе радостен лично да чуе многото похвали от председателя на журито член-кореспондент професор Олег Мушкаров, зам. директор на Института по математика и информатика на БАН. Имаме голям шлем, коментира г-н Багдасаров след награждаването.

За отличните славейковци предстои двадесетдневна Международна изследователска школа, която ще се състои през август в Благоевград. Наградените с грамоти за отлично представяне традиционно получават финансиране от Ученическия институт по математика и информатика.

На снимката (отдясно наляво): Милко Багдасаров, Сиел Шефкетова, Цветелина Карамфилова, Мария Александрова, Вълчо Милчев, Николай Николов

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини