От х:

Днес в x:

Хасковлийка, преборила рак на гърдата, помага на пострадали с базар

Изображение 1 от 2

    Хасковлийката Цвети Кънчовска, която е преборила рак на гърдата, се зае да помага на жени, поразени от коварното заболяване. Тя организира благотворителен базар във фоайето на областната администрация в Хасково. Името на инициативата е „Благотворителен коледен, но розов базар в подкрепа на жените, пострадали от рак на гърдата“. В него ще бъдат изложени единствено ръчни изделия – картини, декупаж, дрехи, коледни звезди, бижута и други сувенири.

    Базарът ще бъде официално открит на 21 декември в 15 часа. Участие ще вземе детска вокална група „Орфейче“ с ръководител Катя Демирева. Очаква се да се появи и Дядо Коледа. Всеки желаещ може да си закупи артикул в рамките на три дни – от 21 до 23 между 15 и 19 часа.

    „Благодарим на всеки, който в тези магически дни облече душата си с нас в розово!!!“, се казва в посланието на организаторката. Инициативата се осъществява с подкрепата на фондация „Една от осем“ и областна администрация. „Това е лична кауза и помагам на фондацията. Мога да кажа, че съм техен посланик“, каза Цвети Кънчовска.

    Това не е първата й благотворителна инициатива. През септември организирала розово парти, на което са събрани близо 4670 лева. Много фирми и хора откликнали на идеята. Сега отново се надява на успех.

    „Аз съм една от пострадалите от рак на гърдата и успях да се излекувам“, каза хасковлийката, която от 15 години живее в Англия. Лошата вест за коварното заболяване на Цвети дошла през юли миналата година, когато се прибрала в родния град уж за кратка почивка. Вместо да се разтовари, жената чула страшната диагноза. Оттогава започнала лечение в Англия – химио, лъчетарапии и други процедури, които продължили до март тази година, когато се отървала от коварната болест, която поразява все повече млади жени.

    Идеята на Цвети за благотворителност дошла от нейна приятелка, която се занимава с такава дейност в Англия. Решила да пренесе нещо оттам. Прибирайки се в Хасково си направила експеримент за една седмица. От маса на маса чрез свои приятелки събрала 360 лева, които дарила за сутиени за жени с мастектомия. По-късно организирала розово парти със свои приятелки, а сега предстои да реализира идеята си с базара. Събраните средства от него ще отидат за фондация „Една от осем“ за подпомагане на жени с рак на гърдата.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Само много силните личности, който са успели преборят смъртоносна болест, успяват да не загубят своето съчувствие и съпричастност към хората. Не познавам г-жа Цвети Кънчовска, но я поздравявам за това, че е успяла да съхрани същността си, въпреки че е минала през толкова тежко изпитание и е запазила най-важното - обичта си към хората.
    Последни новини