От х:

Днес в x:

Липсата на гориво е най-вероятната причина за падането на самолета на "Шапекоенсе"

Липсата на достатъчно гориво е най-вероятната причина за катастрофата на самолета, в който пътуваха отборът на "Шапекоенсе", журналисти и привърженици, сочат медиите в Колумбия и Бразилия.

Машината падна в Колумбия на път за Меделин. Бразилският футболен отбор трябваше да стигне до града за първия мач с "Атлетико насионал" от финала в Копа Судамерикана.

При катастрофата оцеляха шестима от 77 пътници. Тримата живи играчи на отбора са в критично, но стабилно състояние.

Пилотът на полета е дал знак за "пълен електрически срив" и за липса на гориво в едно от последните си съобщения до контролната кула, съобщават медиите в Колумбия. Той поискал да му бъде дадено предимство при кацането.

Самолетът, с който летял отборът, може да измине около 3000 км. Толкова е и разстоянието между Санта Крус де ла Сиера в Боливия (от където е излетял) до Меделин. Според Би Би Си Бразилия в летателния план е било предвидено кацане за презареждане в Кобиха (Северна Боливия) или в Богота.

"Властите в авиацията никога не биха позволили полет на самолет, който може да прелети толкова, колкото е предвиденото разстояние. Или самолетът е имал някаква модификация като поставянето на допълнителен резервоар, или пилотът е решил да не каца поради друга причина - метеорологична или техническа", коментира пред сайта специалистът Лито Соуза.

Данните в сайта FlightRadar24 показват, че самолетът е направил две обиколки във въздуха, след което е започнал да се спуска и е паднал. Засега не е ясно каква е причината за това самолетът да кръжи. Едната е, че е изчаквал разрешение за кацане, тъй като в същото време полет на VivaColombia - също заради проблем - вече имал получено предимство за кацане.

Друг специалист - Леал Мадейрос, изчислява, че ако не са били направени двете обиколки, горивото е щяло да стигне за още осем минути или 37 км полет - достатъчно да се достигне крайната точка.

Пред АФП колумбийски военен заявил, че е "много съмнително, че въпреки удара не е имало експлозия". "Това засилва теорията за липса на гориво".

Колумбийската асоциация на гражданските авиатори защити действията на служителите в контролната кула. Според президента на организацията Хайме Ернандес Сиера пилотът на полета не е дал информацията на време.

"Сега е много лесно да анализираме, но екипажът е бил под много голямо напрежение", добави Сиера.

Черните кутии са открити и са взети за анализ.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини