От х:

Днес в x:

19 °C

Мародерство: пенсионер по болест осъден да върне 4 бона за заем от 1000 лв.

70-годишният пенсионер по болест Райчо Асенов от хасковското село Криво поле изпита на гърба си цялата пародийност на държавата – за кредит от 1000 лв. той ще трябва да плаща над 4 бона.

През август 2013 година той взел заем от 1000 лева от БНП Париба Пърсънъл Файненс за срок от една година. Абсурдното в случая с този кредит е, че пенсията му по болест е 167 лева, а месечната погасителна вноска е с лев отгоре – 168 лева. Вторият абсурд е лихвата. Тя е над 100 процента. Сумата, която трябва да върне пенсионерът след година, е 2016 лева.

Райчо е внесъл само 400 лева. От тях, според кредитора, а впоследствие и от съда, се приема, че над 300 лева са лихви, а 80 лева – погасяване на главницата.

Срокът на договора за кредит изтича на 15 август 2014 г. Но дни преди това – на 21 юли Париба Пърсънъл Файненс прехвърля вземането с договор за цесия на “Изи Асет Мениджмънт”, които пък от своя страна само седмица по-късно, на 27 юли го прехвърлят на “Агенция за събиране на вземания”. Последното дружество иска от съда да признае за установено, че Райчо Асенов дължи сумата.

Възрастният човек намира адвокат и спорът влиза в съда. Със свое решение Районният съд в Хасково отхвърля претенциите на “Агенцията за събиране на вземания”. Аргументите на магистратите са, че Райчо е бил уведомен за цесията не от стария кредитор, а от новия, което било нарушение на закона.

Това решение е обжалвано пред Окръжен съд, който го отменя. Според окръжните магистрати агенцията е била упълномощена да уведоми длъжника за цесията и това в никакъв случай не накърнява правата му. С влязлото в сила решение на Окръжния съд от 30 юни 2016 година пенсионерът по болест вече дължи 4 094 лева и 9 стотинки. В сумата е главницата от 916 лв., законната лихва от 699.65 лв., юрисконсултски хонорари, за вещо лице, деловодни разноски.

Образувано е изпълнително дело и се пристъпва към опис на имуществото на Райчо, защото той просто няма откъде да вземе такава сума.

“Парите ми трябваха спешно, защото ме оперираха от сърце. Трябваше да ходя на контролни прегледи и последващо лечение в София, а нямах пари. Бях в безизходица. Изобщо не обърнах внимание колко пари трябва да връщам, нито пък съм се сетил да питам каква е лихвата”, обяснява Райчо.

Той е простоват човек, от тези, който се сещат да търсят помощ едва когато колата вече се е обърнала.

Описаните по-горе съдебни спорове се случват през 2016 година. На никого – нито на адвоката, нито на съдиите, не е хрумнало, че две години по-рано, през 2014 година бяха направени промени в Закона за потребителския кредит именно заради своеволията и мародерството на фирмите за бързи кредити. Със закон бе наложен таван на годишния процент на разходите и той не може да надхвърля петкратния размер на лихвата по просрочени задължения или общо казано около 50 процента. Видно с просто око е, че процентът на разходите по кредита на Райчо е над 100 процента.

Нещо повече, промененият Закон за потребителския кредит ясно и категорично казва (чл. 19, ал 5), че клаузи в договори, надвишаващи този размер, се считат за нищожни. Според вносителя на законопроекта през 2014-а Георги Кадиев това важи и за заварените договори, какъвто е случаят с Райчо.

Така се оказва, че две години след наложения със закон таван на лихвите мародерството продължава.

Тодор Кръшков

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини