От х:

Днес в x:

Откриха два неизвестни портрета на Моцарт

Открити са два неизвестни досега портрета на Волфганг Амадеус Моцарт, рисувани от негови съвременници приживе на композитора. На единия великият композитор е изобразен като дете на 8 години, а на другата той е на около 27.

Картините са били идентифицирани от професора по история на музиката на лондонския Кралски колеж Клиф Айзен, изследвал кореспонденцията между Моцарт и неговия баща Леополд, пише в. "Таймс".

Единият от портретите е бил нарисуван през 1783 година, след брака на Моцарт с Констанца, когато композиторът е живял във Виена. Картината е с размер 47 на 35 см. Тя е дело на придворния художник Йозеф Хикел при император Йосиф Втори. На картината композиторът е на около 27 години и затова тя представлява огромен интерес.

На нея Моцарт е в червена връхна дреха с перлени копчета. Нейно доста подробно описание се съдържа в едно от писмата на композитора от 1782 г. до негова благодетелка. Платното сега е застраховано за сумата от 4 млн. долара.

На втория портрет 8-годишният Моцарт е изобразен заедно със сестра си Нанерл през 1764 г. Децата позират в елегантни английски костюми, които баща им споменава в писмата си.

Леополд пише, че костюмите са били купени в Лондон през 60-те години на 18 век, където младият Моцарт и сестра му са изнасяли концерт пред крал ДжорджIII и кралица Шарлот.

Двете платна ще бъдат показани на конференция в Лондон. Те са собственост на американски колекционер, който ги е купил от потомците на приятеля на Леополд Йохан Лоренц Хагенауер. Двете семейства имали деца на еднаква възраст, които често общували помежду си.

Нека припомним, че за разлика от сегашните два портрета на Моцарт, рисувани от натура, класическият портрет на Моцарт, който украсява кутиите с бонбони и други сувенири в Австрия, а и по света, е нарисуван 18 години след смъртта на композитора от художник, който не го бил виждал от 36 години

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини