От х:

Днес в x:

Започна сезонът на кърлежите, от РЗИ дават ценни съвети

РЗИ – Смолян разполага с безплатни серологични тестове за лабораторно потвърждаване на съмнителни случаи за Лаймска болест, причинена от кърлежите след ухапване. От Инспекцията предупреждават, че дъждовете, високата влажност и буйната растителност през пролетта са изключително благоприятни условия за повишаване броя на кърлежите. Паразитите са най-вече в неокосени и необработени открити тревни площи - паркове и градини, както и в широколистните гори с богата храстова растителност.

Според специалистите кърлежите не са особено опасни, но са преносители на някои болести, като най-разпространената в региона на Родопите е лаймската болериоза ( Лаймска болест). По-рядко срещани са марсилската треска, ку-треската и кримската хеморогична треска. През 2015 година в Област Смолян са регистрирани 2 случая на лаймска болест.

От РЗИ предупреждават, че ухапването от кърлеж не е съпътствано с болка и затова не се усеща, което налага внимателно да правят проверки, особено на децата си след всяко излизане сред природата и дори при разходка в градските паркове.

При попадане на кърлеж върху тялото, отстраняването му трябва да стане максимално бързо от лекар, категорични са специалистите и дават няколко основни правила, ако се налага кърлежът да се отстрани самостоятелно.

Задължително се ползват ръкавици, а отстраняването е чрез постепенно издърпване, без да се върти и завива. Много широко разпростанена практика е да се върти обратно на чосвниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургично отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото на забития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуалната зараза. По същия начин се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

След сваляне на кърлежа, мястото на ухапването се дезинфектира с йод, спирт или одеколон. Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, което налага останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически, предупреждават още от РЗИ и съветват след премахване на кърлежа да се направи проследяване през следващите 30 дни и задължително да се потърси лекарска помощ, ако се появят симптоми като: зачервяване, оток, болка или поява на петно на мястото на ухапването, температура, ставни и мускулни болки, главоболие и обрив по тялото.

Поради факта, че първият стадий на лаймската болест може да протече безсимптомно, се препоръчва серологично изследване един месец след ухапването, допълват от РЗИ в Смолян.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини