От х:

Днес в x:

Акад. Сендов: Когато говорим за образованието, моята мантра е "възпитание"

    Вторият опит на акад. Благовест Сендов да представи пред първомайска публика своята книга „За мъха и демокрацията“ беше успешен. В началото на годината настинка  попречи на учения да гостува в Първомай, но този път 84-годишният математик дойде във видимо добра кондиция.  Преди това посети Бачковския манастир, придружен от кмета на общината Ангел Папазов и издателят му Иван Гранитски.

    На събитието почти „привилегировани“ да присъстват бяха учителите и учениците от няколко училища. След направената разгласа с писма в последния ден, децата не знаеха с какъв човек имат възможността да се срещнат и не проявиха особен интерес към академика, депутат в няколко Народни събрания и във ВНС, посланик в Япония, а в последно време и писател Благовест Сендов.

    Издателят Иван Гранитски специално подчерта заслугите на известния учен, общественик и политик в най-новата история на България и представи книгата му „Мъхът и демокрацията“. Странното на пръв поглед име на издаденото томче идва от разбирането на автора, че мъхът и демокрацията имат нещо общо - не се сеят, а поникват там, където намерят почва.

    Книгата има няколко раздела: политика, наука и образование, изповеди, съкровено, eсета, „На 70 години” и „През погледа на журналиста”. Читателят ще научи неизвестни неща както за управлението на Тодор Живков, така и за новите властници – Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов. 

     Сендов е роден в Асеновград. Той е вторият от трима братя в семейството и преди 9 септември се е готвел да поеме бизнеса на баща си. След настъпването на социализма и колективизацията,  всичко се обърква и той намира мястото си в областта на науката, математика и изчислителната техника. За пръв път посещава Япония през 1965 година и купува първия японски компютър в Европа.

    Не се мина и без въпроси от залата за създадената от него образователна система. Акад. Сендов разказа че идеята е била да се наблегне на възпитанието и на това учебният процес да не е натоварващ. Новост е била и методологията, която е давала възможност на учениците да се занимават с електронно-изчислителна техника и възможността за самообучение. „Когато става въпрос за образование и днес моята мантра е „възпитание“, пише още ученият.

    По молба на кмета на общината, той разказа и за своите 6 посланически години в Япония - за неговата Япония, в която човек може да се научи как да се държи, и да разбере какво е парламентаризъм; за киселото мляко и как то е намерило място на японската трапеза.

    Преди и след срещата акад. Благовест Сендов раздаде автографи и разговаря насаме със своите първомайски почитатели.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини