От х:

Днес в x:

Дългосрочно изследване върху употребата на марихуана достигна до изненадващи резултати

Марихуаната продължава да предизвиква противоречиви мнения в САЩ. Въпреки че много щати легализираха употребата на трева за медицински цели, а 4 одобриха продажбата на марихуана за развлечение, растението все още среща планина от пречки, пише в материала си Шон Уилямс.

Като начало бизнесът с марихуана се изправя пред редица финансови проблеми. Повечето традиционни банкови услуги са недостъпни за магазините предлагащи трева и за производителите и, защото за федералното правителството тя все още е нелегална. Банкерите се притесняват, че могат да станат обект на разследване в бъдеще, ако правителството промени подхода си към марихуаната.

Федералните данъчни закони също работят против индустрията. Тъй като федералното законодателство отменя държавното, магазините за марихуана не могат да ползват облекчения, защото те все още продават “нелегални наркотици.” В резултат производителите и търговците на марихуана плащат далеч по-високи данъци, в сравнение с всеки друг продукт.

Настоящата администрация няма интерес от бърза промяна в позицията на федералното правителство що се отнася до марихуаната. С предстоящите важни избори насрочени за 2016, евентуална легализация на марихуаната преди това изглежда малко вероятно.

Но най-големият проблем свързан с марихуаната си остава безопасността и при дългосрочна употреба. Малко вероятно е законодателите да променят отношението си към марихуаната, освен ако не бъдат убедени чрез клинични изпитвания, че тревата не представлява риск за физическите и когнитивни функции на тялото и мозъка.

Миналия месец учени от Университета в Питсбърг и Университета Рютгерс оповестиха резултати от изследване стартирало през 80-те обхващащо 14-годишни тогава ученици от Питсбърг. Децата са били следени до 2009-2010, когато са били на 36-годишна възраст. Целта на изследването е била да установи дали марихуаната оказва някакъв ефект върху физическото и психическото здраве и по специално при състояния като астма, депресия, високо кръвно налягане и психотични заболявания.

Участниците били разделени в 4 групи. Най-голямата, или 46%, не употребявали марихуана, последвана от групата на по-младите пушачи – 22%. Третата група, или 21% от участиниците били в късните юношески години, които продължили да използват марихуана и по-късно в живота си, а в последната четвърта група попаднали 11% от участните, употребявали трева само в юношеските си години.

Резултатите не открили никакви значими разлики във физическото и психическо състояние на наблюдаваните в коя да е от 4-те групи. Нещо повече, хората употребяващи редовно марихуана се отличавали с не по-лошо здравословно състояние от участниците в другите групи.

Изследователите бързат да подчертаят, че проучването не обхваща ефекта на марихуаната върху интелектуалните и познавателните способности в дългосрочен план.

Ако гореспоменатото изследване доказва нещо, то е че има много място за допълнителни проучвания върху ефект на марихуаната. Освен това администрацията на Обама премахна някои от бюрократичните спънки пред изследванията върху тревата.

В последните няколко години станахме свидетели на няколко проучвания, които показаха, че марихуаната може да е полезна при пациенти с определени заболявания. От агресивен рак на мозъка, до диабет тип 2, марихуаната и нейните канабиноиди демонстрираха, че могат да помогнат в облекчаването на симптоми свързани със смъртоносни и/или хронични заболявания.

Най-обещаващия продукт на хоризонта, разработен на базата на тетрахидроканабиварина от фармацевтичната компания GW Pharmaceuticals е Epidiolex. Медикамент за лечение на два редки вида детска епилепсия – Синдром на Дравет и Синдром на Ленокс-Гасто. По време на изпитванията Epidiolex успя да намали честотата на припадъците с повече от 50%.

Въпреки това ще отнеме време преди законодателните органи да се почувстват достатъчно комфортно да заемат позиция относно легализиране на марихуаната. Междувременно търговците на марихуана ще продължават да губят пари или поне ще им е трудно да регистрират някаква печалба.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини