От х:

Днес в x:

21 °C

Паметниците на граничарите да получат военен статут, поискаха участниците във Втората национална граничарска среща в Смолян

  Над 100 граничари от цялата страна участваха във Втората национална граничарска среща-събор, която се проведе в Смолян. Тя беше посветена на 62 години от създаването на Четвърти Граничен отряд „Полковник Дичо Петров”.

  „Радвам, че за втора поредна година община Смолян домакинства на една такава среща. В нашия град думата граничар е на почит и хората са благодарни на всички тези, които са пазили българската граница”, посочи в словото си и зам.-кметът Марин Захариев. Той е категоричен, че този събор трябва да стане традиционен, за да пазим и да почитаме паметта на граничарите.

  Слово произнесе и полк. Павел Станев, бивш началник щаб и председател на клуб „Граничар” в София. Той припомни, че 50 са загиналите граничари по време на изпълнение на служебните си задължения, а изградените паметници са 70. Проблем обаче е, че те не са със статут на военни паметници и не се водят на отчет нито в общините, нито в областните структури, затова не се и полагат грижи за тяхното поддържане и стопанисване. Ако някой недобросъвестен поругае такъв паметник не подлежи на наказание, каза с болка полк. Станев. Той призова държавните институции да променят закона и да дадат статут на граничарските паметници.

  Старшина Методи Слишков, заслужил граничар в Кюстендил, рецитира „Балада за граничаря и кучето му”, с което припомни подвига на мл. сержант Вергил Ваклинов и кучето му Вихър. Те умират на 1 юли 1953 г. в района на доспатското с.Бръщен при престрелка с нарушители на границата.

  Преди официалното откриване граничарите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на затрупаните граничари и служители на „Редки метали” през 1971 г. След това посетиха Регионалната дирекция на граничната полиция. За тях беше представен театралния спектакъл „Последни гости”. Тържествен концерт изнесе и ФА „Родопа”.

  В организацията и подготовката на граничарския събор участваха СОСЗР, областната администрация, община Смолян, ОД „Гранична полиция”, ОД на МВР, 101 Алпийски батальон и др.

  Целта на организаторите на това събитие, което се провежда за втора поредна година, е Смолян да стане столица на граничарите. По време на демокрацията хората с пагони бяха забравени от всички управляващи, а те са отдали живота си за България. Няма бивши граничари, коментира председателят на СОСЗР полк. о.з. Борис Раков, основен организатор на събитието.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  19.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  19.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  19.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  19.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  19.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  19.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  19.09.2019
  Последни новини