От х:

Днес в x:

Иран ще подпомогне България за отглеждането на шафрана, инициативата е на Хасан Тахиров

Петима ирански специалисти идват в Кърджали по покана на Българската национална асоциация на производителите на шафран и  шафранови продукти, за да консултират отглеждането на тази екзотична култура н Източните Родопи. Иранските специалисти ,сред които водещи агрономи и икономисти, искат да се запознаят на място и да установят кои сортове са приложими в наши условия. Това сподели пред Кърджали бг вести председателят на Асоциацията Хасан Тахиров. Той подчерта,че разноските по пътуването на иранците се поемат от иранското правителство. Те са готови да идват многократно в България,докато бъде усвоено производството на шафран.

 Това е цветето на рая. Ще помогнем на България да го отглежда. Пред нас не стои въпроса,дали то ще вирее тук,а какви сортове ще бъдат най-приспособими,са споделили от иранската легация пред Хасан Тахиров.

Според Тахиров в момента Европейският съюз е заинтересован от отглеждането на шафран в страните членки  ,заради голямото търсене. Само две европейски страни отглеждат тази култура. Това са Гърция и Испания,които дават около по 5% от световния добив.

  В репортаж на CNN  излъчен наскоро се посочва,че шафранът е най-скъпата подправка в света, известна като червеното злато. Цената на един грам,достига 65 щатски долара, което го прави по скъп от златото. Причината за високата цена е трудоемкостта.

Безспорна родина на шафрана е Иран, където традицията на добив датира от 3000 години. Страната произвежда над 90% от световните количества. Те възлизат на 250 тона годишно.Уникалните климатични условия правят културата ароматна, а ароматът й уникален.

В последните години бизнесът със шафрана бе затруднен от санкциите срещу Иран, заради иранската ядрена програма. Това блокира достъпът на иранския шафран до доходоносните пазари в Европа, САЩ и Канада. Иранските компании и банки са блокирани на световните финансови пазари.

Иранската държава се адаптира към изолацията.

„Ние не можем да използваме банки”, казва Мерхад Ровхани, главен изпълнителен директор на  Saffron Rowhani , базирана в Хорасан, провинцията,която произвежда над 70 % от иранската култура. ”Ние трябва да минем през частни посредници, което оскъпява продукцията,а и те не винаги плащат, понякога мамят”,споделя бизнесменът.

 Въпреки трудностите фирмата си позволява да поддържа износ от 50 кг.на месец. Други ирански компании заобикалят санкциите с бартер с китайски и индийски компании. Затова и износът на Иран непрекъснато расте. През 2014 г. той се е увеличил с 36%,а цената на килограм е скочила с 2000 щатски долара.

  „Търговците са много умни и когато една врата се затвори,те минават през прозореца”,споделя Али Шейх , представител на британска компания търгуваща с шафран. Той сочи,че ще бъдат инвестирани 1,5 млд.долара в Афганистан за производство на шафран, който да го доставят на купувачи, заобикаляйки ембаргото. В момента индустрията с минзухара-подправка в Афганистан се разраства бързо.

Освен в кулинарията и козметиката, шафрана навлиза и в медицината. Това ще повиши цената му. Историческото споразумение с Иран за ядрената му програма,което бе постигнато тези дни, ще доведе до отмяна на санкциите и възможност за директна иранска помощ при отглеждането на културата в нашата страна.

В нашия регион има разбиране за добрите възможности ,които дава отглеждането на тази култура.То среща и подкрепата на политическите сили.Ангажира се и народният представител Цвета Караянчева,споделя Хасан Тахиров.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини