От х:

Днес в x:

Езиковата има кадри в Лондонското сити,трета е по успеваемост в страната

Йорданка Чавдарова

Гимназията с преподаване на чужди езици „Хр.Ботев“в Кърджали е трета по успех в страната по резултати от матурите през тази година. Изпревари я Американският колеж в София. Средният успех е отличен 5,72.  От общо 174 зрелостници 85 завършиха с пълно отличие учебната 2013-2014 г.  Високият успех на възпитаниците на Езиковата гимназия в Кърджали повиши балът и на цялата област като цяло.Тя бе първа в страната със среден резултат много добър 4,94. След Кърджалийска област се класираха Смолян,Благоевград и София.

  Общо на матури по български език и литература през тази година в страната се явиха  54 169 ученици,а по втори държавен зрелостен изпит  54 488.

Кърджали бг вести се обърна към директора на гимназията Йорданка Чавдарова за повече подробности.

  • ·Г-жо Чавдарова, гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“ в Кърджали тази година се нареди в челната тройка на училищата в страната по резултат от матурите. Категоричен бе успехът по български.  На какво го отдавате?
  • ·Успехът го отдавам най-вече на упоритият труд на ученици и преподаватели. Гимназията има традиции в подготовката на зрелостниците от годините , от когато има матури. Преподавателите са разработили теми по учебната програма, която се изисква за матури. В тази насока се работи с допълнителни часове. Нашите ученици са мотивирани да учат още в осми клас, когато ние ги приемаме. Те получават подготовка ,която им позволява да имат стабилни и устойчиви знания по всеки един предмет. В дванадесети клас, когато те се ориентират по какво ще държат матура ние им даваме възможности да избират допълнителни часове за подготовка за зрелостния изпит т.е. осигуряваме им повече часове отколкото в другите училища. Имаме план, по който работим от петнадесет години. Той им дава повече часове по български език и литература. Това е профилиращ предмет в 11 и 12 клас, когато изучават българска литература. Вместо три по задължителна програма,учениците изучават пет часа. В 12 клас се добавят още два часа.При седем часа подготовка по български език и литература от доказани през годините преподаватели с много опит и висока квалификация, няма как да не се успее.
  • ·От шест години сте в първата шестица на страната по български език на матурите. В същото време за много от учениците в гимназията официалния език не е майчин. Как успявате да ги мотивирате?
  • ·За 40 процента от учениците, които учат в гимназията българския език не е майчин. Имаме разработена програма за усвояването на книжовния български език в училището. По нея работят не само преподавателите по български език и литература , а всички учители. Настояваме в училище да се говори на български език, защото това е необходимо и полезно за учениците. Понякога в 8 клас постъпват деца, които идват от селата и срещат затруднения. Година по- късно това не се чувства при тях.Така че наред с майчиния си език ,усвояват и официалния език. Това се дължи на часове работа на много труд от страна на учителите,на много консултации, много контролни работи, много тестове.
  • ·Езиковата гимназия организира много извънкласни форми, включително и концерти. Спомагат ли те за развития на познанията и издигане на реномето на училището?
  • ·Смятам,че всяко едно училище трябва да дава поле за изява на учениците си и преди всичко да ги мотивира. И ученикът както и неговите родители биха желали да видят повече и по-добри изяви. Ние организираме всякакви състезания, олимпиади , концерти. Всичко каквото се зададе го обяваваме, както в сайта, така и на таблото в училище. Имаме много добър педагогически съветник, който непрекъснато е в контакт с учениците. До тях стига всякаква информация. Традиция е да правим концерти на гимназията. Както казва наш колега, цялото училище е на сцена. Обикновено участниците достигат двеста души. За тях е удоволствие.Това се чувства на традиционния Коледен концерт и на концерта на патрония празник,когато идват много бивши възпитаници. Тези концерти на гимназията винаги се очакват с голямо нетърпение, защото винаги има някакво мото. Сценариите са много добри.Изготвят ги наши учители по български език и литература. Това , че ученикът ще излезе на сцена, го кара да работи и върху езика.
  • ·Вашата гимназия има първия ученически гвардейски отряд в страната.Към него са насочени желанията на деца от различни етноси.
  • ·Отрядът е сформиран през 2007 г.Върви успешно.Учениците в момента са в Италия за участие във фестивал.През годините много деца минаха през този отряд:българчета,турчета,българомохамедани. Няма деление по етноси в него. За тях е чест и гордост да се изявят.Аз виждам особено удоволствието у бащите, когато застанат до синовете си,които са в гвардейска униформа..
  • ·Казахте ,че деца от различни етноси учат в езиковата гимназия.Какво ги стимулира да са толерантни едим към друг?
  • ·Аз лично считам,че те живеейки в нашия регион те виждат толерантността на всяка крачка. В училището работят преподаватели и персонал от различни етноси. Виждат взаимоотношенията между възрастните. Това се предава на учениците. До сега не е имало конфликт между децата ,основан на етническа основа. В момента има много връзки между млади хора от различни етноси. Те не се интересуват толкова от етническа принадлежност. Оценят интелект, външна красота, морал.
  • ·-Вие следите реализацията на вашите ученици.От кои езикови паралелки се реализират най-добре?
  • ·Реализират се нашите възпитаници, както от немските,така от английскките и френски паралелки. Те учат във водещите университети в България. Миналата година имаме 26 ученици приети медицински специалности. Насочват се към Техническия университет,към право в Софийския университет. Препоръчваме им и педагогически специалности. Гимназията трябва да се захравнва с нови кадри. Дължим да са наши възпитаници. По света имаме много наши кадри.Където и да отидете ще ги срещнете.Наскоро бяхме в Полща.Там наша възпитанвичка е генерален директор на „Самсунг“.Наш ученик бе генерален директор в „Данон“-България,след това в Турция. В много водещи банки имаме наши деца, включително и в Лондонското сити. Аз и колегите непрекъснато получаваме покани да им гостуваме. Подготовката, която са получили в училище им е дала възможност заедна отлична реализация.

Въпросите зададе :Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини