От х:

Днес в x:

Рекордни студове в Близкия изток взеха жертви

Рекордни студове в Близкия изток взеха първите си човешки жертви и парализираха ежедневните дейности в няколко страни.

През последните дни части от региона бяха покрити с дебела снежна покривка. Лошото време заплашва да задълбочи проблемите на повече от два милиона сирийски бежанци, които живеят в лагери в Турция, Ливан, Йордания и други страни в региона.

„Зa нещастие, бурята оказва силен ефект върху бежанците. Само в Ливан има 830 хиляди сирийци, избягали от конфликта в страната си. Ние сме извънредно загрижени за 120 хиляди от тях, които понастоящем живеят в палатки. Сред тях има хиляди деца”, заяви Роберта Русо, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Лекари съобщиха, че две деца са загинали от студ в лагер за разселени сирийци, който се намира в сирийския град Алепо. Топлината от малките печки, които се намират вътре в палатките, не е достатъчна, за да поддържа добра температура през нощта. Големите студове засегнаха десетки хиляди сирийски бежанци в палаткови лагери както в Сирия, така и в планинските райони на Ливан. Повече от 8,8 милиона сирийци, избягали от домовете си в резултат на военните действия, сега изпитват тежестта на лошите метеорологични условия.

От ООН съобщиха, че зимните бури са отложили доставките на пренасяната по въздуха хуманитарна помощ на ООН. В ливанския район Бекаа, който е силно засегнат от лошото време, живеят в палатки 125 хиляди бежанци.

Междувременно, в Египет температурите паднаха до рекордно ниско ниво за последните 122 години от седем градуса.

В някои райони на страната скоростта на вятъра достига 28 метра в секунда. Главното управление по метеорология на страната призова местните жители да останат по домовете си. Заради силните дъждове в Кайро трафикът е силно затруднен и са се образували задръствания. Още по-тежка е ситуацията в района на Средиземноморието. В Александрия е обявено предупреждение за буря. От силните пориви на вятъра са повалени дървета и билбордове. Проливните дъждове са превърнали част от крайбрежните райони на града в канали.

Пристанищата в северната столица са затворени, както и тези в Суец и Шарм ел-Шейх. В Марса Матрух недалеч от границата с Либия е потънала рибарска лодка. Всички намиращи са на борда й хора – 17 души – са спасени, като няколко от тях са хоспитализирани. Други три катера с общо 40 рибари претърпяха корабокрушение източно от Александрия. При инцидентите няма загинали. В Синайския полуостров дъждовете не спират от началото на седмицата. Отбелязват се прекъсвания в електроснабдяването. Зачестили са пътнотранспортните произшествия.

През последните дни Ерусалим стана свидетел на най-тежките декемврийски снеговалежи на територията си за последните 50 години. Градът бе за кратко откъснат от останалата част на страната, като достъпът до пътищата беше блокиран. Снежна покривка имаше и в окупираните територия на Западния бряг, от Дженин до Рамала, до Хеврон.

В някои райони на Ливан, Турция и Северна Сирия бяха регистрирани снеговалежи, остри ветрове, студове и проливни дъждове, които донесоха още проблеми за стотиците хиляди сирийци в лагерите.

В същото време, остава в сила предупреждението за буря в руската Ленинградска област и в Санкт Петербург. По информация на местните власти, нивото на водата в река Нева в Санкт Петербург е започнало да се понижава, но остава с 122 см над обичайното. По информация на спасителните служби, в руската северна столица днес са възможни наводнения, във връзка с което в четвъртък бе взето решение за затваряне съдо- и водопропускващите съоръжения на защитния комплекс.

Циклон с бурен вятър и силни валежи връхлетя южната част на Камчатка. Подобряване на метеорологичните условия не се очаква до края на седмицата. През последното денонощие в района на Петропавловск-Камчатски, Елизовск и Уст-Болшерецк продължиха силните снеговалежи. В югозападната част на полуострова скоростта на вятъра достигаше 36 метра в час.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини