От х:

Днес в x:

Над 60 музея и галерии в цялата страна се включват в Европейската нощ на музеите

Над 60 музея и галерии от 25 области в страната се включват в инициативата Нощ на музеите. Тематични изложби, концерти, разнообразни арт прояви и специални събития ще бъдат с вход свободен на 18 май.


Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа, като България се включва още в първото издание. Целта на събитието е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото и запознаване с културното наследство.


В София Националният исторически музей ще покаже както постоянната си експозиция, така и изложбите „Дуранкулак. 50 години археологически проучвания“ и „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023“. Къщите музеи на Иван Вазов, Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Петко и Пенчо Славейкови ще очакват всички, които искат да научат повече за живота на големите български писатели, а Националният етнографски музей при БАН ще покаже любопитни експозиции, свързани с бита.

Националният природонаучен музей ще запознае посетителите с най-интересното от света на растенията и животните, а музей „Земята и хората“ ще представи експозиции, свързани с различни видове камъни и минерали. В Нощта на музеите ще се включи и Софийската градска художествена галерия със своите филиали, където ще бъдат показани изложба, отбелязваща 125 години от рождението на Дечко Узунов, както и експозиция със скулптури на Васка Емануилова.


Област Пловдив също се включва в Европейската нощ на музеите. Етнографският музей в Пловдив ще покаже изложбите „Времето на алафрангата“ и „Акварели от Южна Африка и Зимбабве“, а Регионалният археологически музей ще отбележи инициативата с откриването на експозицията „Открития 2023. Тайните зад находките“. Националните музеи „Христо Ботев“ в Калофер и „Васил Левски“ в Карлово ще предложат на посетителите както постоянните си експозиции, така и със специални събития като представяния на книги и концерти.


В Художествената галерия „Борис Христов“ във Варна жителите и гостите на града ще могат да видят над шест изложби и да посетят различни концерти и работилници. В Регионалния исторически музей на Бургас посетителите ще могат да разгледат пана с орхидеи, изложбата „Рисувана керамика от Аполония“, както и исторически и етнографски експозиции.

Регионалният исторически музей във Велико Търново, както и художествената галерия „Борис Денев“ също ще се включат в Нощта на музеите с постоянни експозиции и специални събития, а Историческият музей в Бяла черква ще запознае посетителите с живота на Райко Даскалов и Цанко Церковски.


Русе се включва в Европейската нощ на музеите с разнообразие от събития за деца, а Регионалният музей и Художествената галерия в Стара Загора ще предложат на посетителите над 10 изложби и над 20 специални събития.

Богата програма за събитието е подготвил и Регионалният исторически музей в Благоевград - три изложби, два концерта, куклен спектакъл и шест работилници за деца. Не по-малко богата е и програмата на Перник, където Регионалният исторически музей и неговите филиали канят на седем различни изложби и няколко работилници и ателиета.

Подробна програма на събитията във всички градове, които се включват в Европейската нощ на музеите, можете да видите тук.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини