От х:

Днес в x:

Ето какво ще се случи, ако оставим Русия да победи

Анализ на Института за изследване на войната

Настоящият дебат в САЩ за предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна се основава отчасти на предположението, че войната ще остане в задънена улица независимо от действията на САЩ.

Руснаците излизат от позиционната война и започват да възстановяват маневреността на бойното поле поради забавянето на предоставянето на американска военна помощ на Киев. Сега Украйна не може да удържи сегашните линии без бързото възобновяване на американската помощ, особено противовъздушната отбрана и артилерията, които само САЩ могат да осигурят бързо и мащабно.

Липсата на въздушна отбрана изложи украинските фронтови части на руските самолети, които сега за първи път в тази война хвърлят хиляди бомби върху украинските отбранителни позиции. Недостигът на украинска артилерия позволява на руснаците да използват бронирани колони, без да претърпят непосилни загуби за първи път от 2022 г. насам. Руснаците използват предимството си и напредват бавно, но стабилно на няколко сектора от фронта. От началото на тази година руските сили са завзели над 360 кв. км - площ с размерите на Детройт.

Руският напредък ще се ускори при липса на спешни американски действия. Американските политици трябва да осъзнаят реалността, че по-нататъшното забавяне или спиране на американската военна помощ ще доведе до драматични руски успехи по-късно през 2024 г. и през 2025 г. и в крайна сметка до руска победа.

Следователно днес Съединените щати имат само два реални избора. Могат бързо да възобновят предоставянето на военна помощ, за да позволят на Украйна да стабилизира фронтовата линия в близост до сегашните позиции. Или могат да позволят на руснаците да победят украинската армия и да се насочат към границите на НАТО от Черно море до Централна Полша. Трета възможност не съществува. Рисковете от руско нападение срещу НАТО в близко бъдеще ще нараснат драстично, ако САЩ позволят на Русия да победи Украйна сега, а предизвикателството за защита на балтийските държави в частност може да стане почти непреодолимо. Тези дългосрочни рискове и разходи далеч надхвърлят краткосрочната цена на възобновяването на помощта за Украйна.

Победата на Русия в Украйна би имала опустошителни последици за отбраната на НАТО. От друга страна, успехът на Украйна, дори ако тя просто държи фронтовата линия приблизително там, където е сега, би направил едно успешно руско нападение срещу Полша или балтийските държави много по-трудно и рисковано. Той би засилил драстично способността на НАТО да възпира и да се защитава срещу бъдеща руска агресия. Двете карти, представени по-долу, илюстрират предимствата, които Русия би си осигурила, ако победи Украйна, и тези, които НАТО би получила, ако помогне на Украйна да задържи линията или да изтласка руснаците по-далеч на изток и юг.

Бъдещето на НАТО е свързано с това на Украйна, независимо дали е член

Една успешна украинска армия ще бъде най-голямата и най-мощната в Европа след руската - тя ще бъде много по-силна от тази на която и да е европейска държава от НАТО. Украйна ще разположи своите сили по границите си с Русия и Беларус, за да възпира и защитава от бъдеща руска агресия. Украйна ще разчита на постоянна помощ, първоначално под формата на оборудване, но с течение на времето предимно под формата на пари за закупуване и поддържане на собственото си оборудване, от широк кръг европейски и азиатски държави, които добре разбират важността на предотвратяването на ново руско нападение. Украинците ще осъзнаят, че тяхното бъдеще е свързано с оцеляването на НАТО и възпирането на руските нападения срещу НАТО, както и срещу Украйна, дори страната да не е член на алианса.

Руските военни лидери, които планират нахлуване в балтийските държави или нападение срещу Полша, ще трябва да приемат, че Украйна може да влезе в такава война от името на НАТО, независимо от статута на Украйна в алианса. Това предположение за планиране ще има драматично въздействие върху плановете на руската кампания за агресивна война срещу НАТО, както ще видим.

От друга страна, ако Русия победи Украйна, НАТО ще бъде изправено пред огромни предизвикателства в защитата на своите североизточни членове. Със сигурност украинците няма да се подчинят на руското завоевание, а руската военна победа вероятно ще бъде последвана от масово украинско въстание. Но руснаците вече подготвят сили, различни от редовните им военни части, за да се справят с такова въстание, и е много вероятно да са в състояние да поддържат конвенционални военни способности, за да заплашват НАТО от украинска територия, дори докато се справят с украинските въстаници. Руснаците също така ще наберат стотици хиляди или дори милиони украинци на военна служба и ще сложат ръка на отбранителната индустриална база, която украинците изграждат в момента. Това значително ще увеличи военния и икономическия потенциал на Русия.

Следователно при този ужасен сценарий НАТО трябва да очаква, че ще се сблъска с големи руски конвенционални сили по цялата си граница от Черно море до Арктика, като за първи път след разпадането на Съветския съюз южните граници на Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще бъдат заплашени от руска сухопътна атака. Тази заплаха ще притисне силите на НАТО в Югоизточна Европа и ще привлече допълнителни сили от САЩ и западноевропейските държави от НАТО към Южна и Централна Европа, лишавайки НАТО от резерви, които иначе биха били на разположение за бързо укрепване на балтийските държави в случай на заплаха от руско нахлуване. Тези войски на НАТО, които нямат опит в воденето на съвременна механизирана война, ще се изправят срещу укрепналата в битка руска армия, окуражена от победата в Украйна.

Руските военни биха могли да подготвят планове за кампания за нападение срещу Полша и/или балтийските държави, без да се притесняват за тиловите си зони. Тази предпоставка за планиране би позволила на Русия да концентрира срещу балтийските държави сили, които иначе би трябвало да разположи по украинската граница, за да възпре или защити украинските усилия да помогнат за защитата на НАТО. Почти невъзможно е да се преувеличи колко много успехът или неуспехът на настоящите усилия на Украйна да отблъсне руското нападение променя перспективите за бъдещо руско нападение срещу североизточния фланг на НАТО.

Сценарии и хипотези

На картите по-долу са изобразени настоящите разположения на НАТО, условните украински разположения въз основа на предвоенните украински военни позиции и условната концентрация на руските сили при нахлуване в балтийските държави. Основният сценарий предполага, че руснаците ще дадат приоритет на прекъсването на Сувалския коридор, който минава между северозападна Беларус (около Гродно) и руския ексклав Калининград, за да попречат на НАТО да подкрепи или снабди балтийските държави, докато руските бронирани и въздушни части превземат самите балтийски държави. Сценарият също така предполага, че руснаците ще се стремят да се подготвят и атакуват достатъчно бързо, за да не дадат на НАТО време да докара големи подкрепления от САЩ, Франция, Германия и Обединеното кралство в Сувалския коридор и балтийските държави, преди да нахлуят.

 

По този начин се разглежда руска инвазионна сила, съставена предимно от части в новосъздадените Ленинградски и Московски военни окръзи, тъй като тези сили могат да се придвижат до позиции за атака и да започнат инвазия много по-бързо, отколкото по-голяма руска сила, съставена от части в Кавказ, близо до Централна Азия или в Далечния изток. Предизвикателството, пред което ще се изправят руснаците, за да покрият границата на силна и независима Украйна, вероятно ще изразходва всички сили, които руснаците биха могли да предоставят от юг и изток във всеки случай. Създаването на руска бойна мощ, необходима за превземането на балтийските държави с намалените ударни сили в този сценарий, вероятно ще изисква и известно подсилване от централната част на Русия. Този сценарий би изисквал много по-голяма и по-бавна мобилизация на руските сили, която НАТО би установило и на която би могло да реагира.

Разположенията и движенията, изобразени на тези карти, са условни, а подробностите могат да бъдат обсъждани и дискутирани. Основната линия обаче е много ясна. Независима Украйна със силна армия и прозападно правителство ще направи руската атака срещу НАТО много по-трудна, рискована и скъпа за Москва. По този начин независима и силна Украйна ще помогне на НАТО да възпре такова руско нападение и да го победи. От друга страна, една победоносна Русия, която успее да постигне целта си да унищожи изцяло Украйна, ще представлява сериозна конвенционална военна заплаха за НАТО в сравнително кратък период от време. Ще бъде много по-трудно да се възпре бъдеща руска агресия и ще бъде както по-трудно, така и много по-трудно да бъде победена, ако възпирането се провали. Следователно изборът пред САЩ днес е суров, но отговорът е ясен.

Американските интереси сега и в бъдеще са много по-добре защитени, ако се възобнови помощта за Украйна сега, отколкото ако се позволи на Русия да победи.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    антимишок
    2 -2
    19:03, 17 апр 2024
    Автора,колко „бело" ошмърка че ти се появиха такива идеи и реши да ги публикуваш?!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини